Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Bezoek Tsjechische Senaatsvoorzitter aan Eerste Kamer5 november 2015

Op 5 november 2015 bracht de Tsjechische Senaatsvoorzitter, de heer Milan Štěch, een bezoek aan de Eerste Kamer. Hij werd ontvangen door Tweede Ondervoorzitter Joris Backer. Onderwerpen van gesprek waren de bilaterale parlementaire betrekkingen en de vluchtelingencrisis. De Senaatsvoorzitter was in Nederland in het kader van een receptie voor de nationale dag en voor de onthulling van een monument van de eerste Tsjechisch-Slowaakse President T.G. Masaryk in Rotterdam. Bij de receptie ter gelegenheid van de nationale dag was ook de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, aanwezig. Zij had een informele bilaterale ontmoeting met haar Tsjechische collega, waar ook gesproken is over de vluchtelingenproblematiek.

Meer afbeeldingen

Ten aanzien van de bilaterale parlementaire contacten werd gerefereerd aan het bezoek van Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol aan Tsjechië in februari van dit jaar en aan de vergadering van de Association of European Senates die op 22 mei 2015 plaatsvond in de Eerste Kamer, waaraan de Eerste Ondervoorzitter van de Tsjechische Senaat, de heer Přemysl Sobotka, deelnam. Het belang van contacten en samenwerking tussen Senaten werd nogmaals onderstreept.

Ten aanzien van migratie en de vluchtelingencrisis maakte de Tsjechische Senaatsvoorzitter duidelijk dat men in Tsjechië redelijk eensgezind is op dit terrein. Tsjechië, momenteel voorzitter van de Visegrádgroep, heeft zich samen met de andere Visegrád landen uitgesproken tegen de vluchtelingenquota die op EU-niveau zijn afgesproken. Volgens de Tsjechische Senaatsvoorzitter komt de Tsjechische weerstand tegen een permanent relocatiemechanisme en de opvang van vluchtelingen door het feit dat het land de afgelopen jaren en decennia ongeveer een half miljoen vluchtelingen heeft opgenomen uit met name Oekraïne, de Balkan en Vietnam. Verder maakte de heer Štěch kenbaar dat volgens hem meer naar de oorzaken van de vluchtelingencrisis moet worden gekeken dan naar de consequenties.

Tweede Ondervoorzitter Backer gaf in zijn reactie aan dat de vluchtelingencrisis één van de grootste uitdagingen is van de komende jaren en dat het daarom essentieel is dat EU-lidstaten samenwerken. Wat er tot nu toe gebeurt, is volgens de ondervoorzitter "too little, too late ". Er moet gezamenlijk worden gestreefd naar oplossingen die de last op een eerlijke wijze verdelen. Backer riep op tot samenwerking en moed in de aanpak van deze crisis.

Sociale media menu


Deel dit item:
Vooruit
Terug