Eerste Kamervoorzitter: "Niet laten leiden door angst bij vluchtelingencrisis"



Europa moet een manier vinden - niet gedreven door angst - om het hoofd te bieden aan de vluchtelingencrisis. Daarbij zijn compassie, moed, vertrouwen in elkaar en daadkracht nodig. Dit stelde de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, vandaag in haar toespraak tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. "Alleen dan kunnen er praktische, menswaardige oplossingen worden gevonden", aldus Broekers-Knol. Zij gaf daarbij aan dat het internationaal de opdracht blijft om te streven naar herstel van vrede in de door oorlog en geweld verscheurde gebieden.

Broekers-Knol verklaarde het van harte eens te zijn met de uitspraak van de Koning in diens Kerstboodschap dat we onze angst niet hoeven weg te stoppen maar hem ook niet de teugels van ons leven in handen moeten geven.

De Eerste Kamervoorzitter constateerde dat de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog een gigantisch beslag legt op landen als Libanon, Jordanië, Turkije en Tunesië en dat ook Europa onder druk is komen te staan. "Geconfronteerd met die druk heeft Europa zich van haar beste en van haar minder goede kanten laten zien. Er is hard gewerkt om de vele duizenden vluchtelingen een veilig onderkomen te geven, maar zowel tussen landen als binnen regio's bleek het vaak moeilijk om breed geaccepteerde oplossingen te vinden", aldus Broekers-Knol. Ook daarbij speelt volgens haar angst een belangrijke rol: de angst om aangetast te worden in de manier van leven zoals wij die kennen, de angst om daaraan concessies te moeten doen. Het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie - en daarbij ook de activiteiten van het parlement - biedt volgens haar een uitgelezen kans om in te zetten op meer vertrouwen, begrip en daadkracht in de samenwerking tussen de lidstaten van de Unie.

Broekers-Knol stond in het begin van haar toespraak stil bij de terreuraanslagen in het afgelopen jaar in de wereld. De kwintessens is volgens haar angst zaaien, met als gevolg een enorme vluchtelingenstroom en een steeds luidere roep om maatregelen ter bestrijding en voorkoming van terrorisme. "Die roep is begrijpelijk, maar tegelijkertijd is het in ons aller belang dat onze rechtsstaat gehandhaafd blijft en dat wij ons niet mee laten zuigen in een spiraal waarbij de rechtsstaat uit het zicht verdwijnt. Politici en bestuurders moeten respect hebben voor de noodzaak van checks and balances ", aldus de Eerste Kamervoorzitter.

Lees hierPDF-document de gehele toespraak


Deel dit item: