Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol brengt officieel bezoek aan Oekraïne



Op uitnodiging van de Voorzitter van de Verkhovna Rada, het Parlement van Oekraine, Andriy Parubiy, brengt de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, op 15 en 16 juni een officieel bezoek aan Oekraine. Zij wordt vergezeld door Senator Ben Knapen (CDA) en Senator Bastiaan van Apeldoorn (SP). De delegatie wordt begeleid door Griffier Geert Jan Hamilton en stafmedewerker Emma Brandsen, als ook de Nederlandse Tijdelijk Zaakgelastigde in Kiev, Maaike van Koldam. De uitnodiging voor het bezoek is voortgevloeid uit eerdere ontmoetingen met de vroegere parlementsvoorzitters Oleksander Toertsjynov en Volodymyr Groysman (thans Premier van Oekraïne) en de President van Oekraine Petro Poroshenko die in 2015 een bezoek aan Nederland bracht en ook ontvangen is in de Staten-Generaal.

Het bezoek begon op 15 juni 2016 met een ontvangst door Parlementsvoorzitter Andriy Paryubiy in de Verkhovna Rada. Vervolgens waren er ontmoetingen met Vice-Premier en Minister van Economische Zaken Stepan Kubiv, leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het parlement onder leiding van commissievoorzitter Hanna Hopko en de ondervoorzitter van de commissie voor Justitie Leonof Yemets.

In de gesprekken stonden het Associatieverdrag tussen de Oekraïne en de Europese Unie, de visaliberalisatie, de geopolitieke situatie en de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne, de ramp met MH 17 en de opsporing van de daders van die aanslag, de naleving van de Minskverdragen, de economische betrekkingen tussen Nederland en Oekraïne en de hervormingen op justitieel gebied in Oekraïne centraal. De delegatie is ook verwelkomd in de plenaire vergadering van de Verkhovna Rada.

Voorzitter Broekers-Knol en haar delegatieleden gaven uitleg over het referendum dat in Nederland heeft plaatsgehad over de ratificatie van het Associatieverdrag en de stappen die ten vervolge op de uitkomst worden gezet. De Kamervoorzitter sprak van turbulente tijden in de verhouding tussen Nederland en Oekraïne. "Our relationship was tested to say the least. And it continues to be tested. I hope that this visit will contribute to increased mutual understanding and respect. In this sense, the value of personal contact, of interparliamentary diplomacy, is unparalleled ." In een ontmoeting met de pers zei Broekers-Knol voorts: "To me the flag of Ukraine represents what I wish for the future of your country. The blue symbolizes free blue skies, freedom for the country and in the peoples' minds. The yellow symbolizes the grain, a prosperous economy in a country with proper structures and laws in place. That being said, I can only express the hope that one day soon, Ukraine will be able to exercise its choice freely again, and that it will be a safe country ."

Voor de tweede dag van het bezoek staan onder meer ontmoetingen met President Poroshenko en Minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin op het programma.


Deel dit item: