Eerste en Tweede Kamer vragen minister-president staatscommissie in te stellen



Bezinning op het functioneren van het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie is gewenst. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, vragen minister-president Mark Rutte namens beide Kamers daarom in een brief een staatscommissie in te stellen. De Eerste Kamer stemde dinsdag met deze brief, de Tweede Kamer deed dat donderdag 7 juli al.

De Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel moet antwoord geven op de vraag of het parlementaire stelsel voldoende toekomstbestendig is en zo niet, welke aanpassingen dan nodig zijn. Beide Kamers spreken de wens uit dat de staatscommissie wordt begeleid door een uit beide Kamers samengestelde begeleidingsgroep, onder waarborging van de onafhankelijkheid van de staatscommissie.

In de brief aan de minister-president geven de beide Voorzitters aan dat beide Kamers afzonderlijk en met elkaar hebben gesproken over de noodzaak tot het instellen van de staatscommissie. Hierbij is overwogen dat:

  • de Nederlandse burger volgens onderzoek meer betrokkenheid bij beleid en politiek ambieert;
  • de Europese besluitvorming toenemende betekenis heeft voor de parlementaire taak en de vormgeving daarvan in beide Kamers van de Staten-Generaal;
  • veel taken de afgelopen jaren zijn gedecentraliseerd naar andere overheden;
  • de kiezer sterk in beweging is gekomen (electorale volatiliteit sterk toegenomen);
  • digitalisering en sociale media onmiskenbaar invloed hebben op het karakter van de representatieve democratie en het functioneren van het parlementaire stelsel.

De gedachte aan een staatscommissie over het functioneren van het parlementaire stelsel werd in oktober 2014 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer naar voren gebracht door de toenmalige fractievoorzitter van de VVD, Loek Hermans. Minister-president Rutte zegde in dat debat toe dat het kabinet zo'n staatscommissie naar een staatsrechtelijke herbezinning zou instellen indien beide Kamers dat zouden wensen. De Eerste Kamer debatteerde op 19 januari 2016 plenair over de wenselijkheid van een staatscommissie en nam hierover op 26 januari de motie-Duthler aan.



Deel dit item: