Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Piet de Jong: wendbaar maar koersvast13 september 2016

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 13 september 2016 Piet de Jong herdacht. De heer De Jong was lid van de Eerste Kamer van 11 mei 1971 tot 17 september 1974. Van 1972 tot 1974 was hij fractievoorzitter van de KVP. Van 1967 tot 1971 was de heer De Jong minister-president.

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol betoogde dat de heer De Jong als evenwichtige en - als het nodig was - daadkrachtige commandant zijn kabinet in staat stelde tot aanzienlijke prestaties. "Wendbaar maar koersvast stuurde hij het schip van staat." Zo kwam er een omvangrijk wetgevingsprogramma tot stand. "In een periode van onze vaderlandse geschiedenis waarin vrijwel iedere vorm van autoriteit over de hekel werd gehaald, vond de heer De Jong precies de goede balans tussen loslaten en ingrijpen. Hij toonde zich wendbaar maar koersvast." Broekers-Knol stelde dat de heer De Jong een groot staatsman was, die een prominente plek in onze geschiedenis verdient.

Minister-president Rutte gaf in zijn speech aan dat de heer De Jong een groot verantwoordelijkheidsbesef en relativeringsvermogen bezat. Rutte: "Van enige vorm van ijdelheid had hij geen last. Over het premierschap zei hij: 'de echte attractie ervan heb ik nooit goed kunnen begrijpen.' Misschien bezat hij daardoor die geweldige ontspannenheid en eerlijkheid." De minister-president stelde dat Piet de Jong de aanzet gaf tot een overheid die minder gesloten en minder regentesk was dan voorheen.

Sociale media menu


Deel dit item: