Debat over tarieven opslag duurzame energie voor 2017



De Eerste Kamer heeft maandag 19 december 2016 gedebatteerd met minister Kamp (Economische Zaken) over de vaststelling van de tarieven voor opslag duurzame energie in 2017. Op 20 december 2016 wordt er over het wetsvoorstel gestemd.

Senator Dercksen (PVV) uitte in het debat sterke kritiek op het Energieakkoord. Zo merkte hij op dat het Energieakkoord niets voor het klimaat kan betekenen, maar wel hoge kosten met zich brengt. Volgend jaar wordt er 12 miljard euro uitgegeven aan Stimulering van Duurzame Energie (SDE)-subsidies; terwijl het defensiebudget nog alsmaar ontoereikend is en de huishoudens steeds zwaarder belast worden. Nederlandse topbankiers hebben volgens Dercksen energiesubsidies ontdekt als bron van inkomsten en wereldwijd komen er steeds meer kolencentrales bij. Deze zijn immers noodzakelijk voor energieopwekking. Dercksen weersprak dat er banen worden gecreëerd door het Energieakkoord. Hoge energiekosten hebben volgens de senator weerslag op economie en werkgelegenheid.

Minister Kamp (Economische Zaken) gaf aan dat het hem opviel dat de senator niet is ingegaan op het wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel beoogt volgens de minister alleen een omissie in de Wet opslag duurzame energie recht te zetten. De minister betwistte dat er volgend jaar 12 miljard wordt uitgegeven aan energiesubsidie. Deze uitgave wordt verspreid over een periode van 15 jaar. De kosten voor het uitvoeren van de doelstellingen van het Energieakkoord worden volgens de minister periodiek bijgesteld. Deze kosten zijn afhankelijk van een aantal variabelen zoals de energieprijs en de kosten voor windmolens. De minister betoogde verder dat een heel aantal energiesubsidies zelfs lager uitvallen dan verwacht. Ook is het niet zo dat Nederlandse huishoudens zwaar belast worden door duurzame energie. De kosten die een gemiddeld huishouden hiervoor maakt, dalen. De overgang naar duurzame energie is volgens de minister van groot belang voor de Nederlandse samenleving. 


Deel dit item: