Voorzitter Eerste Kamer: "Nederland is een open, vrije samenleving. Die willen wij bewaren."



“Angst en bezorgdheid mogen ons leven niet in hun greep nemen.” Dat zei de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, in een korte toespraak tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander op het Paleis op de Dam. Broekers-Knol gaf aan dat er in 2016 veel is gebeurd dat reden geeft tot bezorgdheid, maar dat er - zeker in Nederland - ook veel positieve ontwikkelingen zijn. In het totale spectrum van gebeurtenissen is het niet naïef of kortzichtig, maar essentieel om te bezien wat er allemaal goed gaat. Broekers-Knol: “Als wij ons teveel laten leiden door zorgen, door angst, dan raken wij juist datgene kwijt wat wij willen bewaren: een open, vrije samenleving.”

Het fundament van ons land ligt volgens Broekers-Knol besloten in onze democratische rechtsstaat, waarbij drie onafhankelijke staatsmachten elkaar in balans houden. De Voorzitter van de Eerste Kamer brak in dit verband een lans voor de rechterlijke macht. Deze heeft de belangrijke en zware taak om in individuele gevallen spreekbuis te zijn van het recht. Broekers-Knol: “Het is van groot belang dat de staatsmachten respect hebben voor elkaars rol en elkaars onafhankelijkheid. Alleen zo kunnen wij onze burgerlijke vrijheden beschermen en blijven de drie machten in evenwicht.”

De democratische rechtsstaat heeft een flinke ontwikkeling moeten doormaken om te komen waar zij nu is. Het is volgens Broekers-Knol continu 'work  in progress' . Zij merkte op dat er in 1917 algemeen kiesrecht werd ingevoerd, maar dat het actief vrouwenkiesrecht pas twee jaar later volgde. Bovendien waren gehuwde vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam en mochten zij tot 1957 niet voor de klas staan.  

Broekers-Knol merkte verder op dat het bijzonder is dat Nederland een politiek systeem heeft waarin coalitie- én oppositiepartijen er in slagen om samen te werken in het landsbelang. Het is goed dat er voor het eerst in bijna twee decennia weer verkiezingen plaatsvinden op een regulier moment.

Aan het eind van haar toespraak prees de Voorzitter van de Eerste Kamer Koning Willem-Alexander voor zijn vermogen om verbinding te creëren. Broekers-Knol: “Samen met uw echtgenote geeft u aandacht aan een breed palet van organisaties, personen en bedrijven in ons hele Koninkrijk.”


Deel dit item: