Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Voorzitter Eerste Kamer: “Wij hebben onze diplomaten hard nodig”1 februari 2017

"Wij hebben u, de Ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden, hard nodig." Dat zei Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, tijdens de jaarlijkse Ambassadeursconferentie in Den Haag. Tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal dankte zij de Nederlandse ambassadeurs voor hun onvermoeibare inzet voor ons land. Broekers-Knol onderstreepte dat het wereldtoneel flink in beweging is. Zij noemde onder meer de full english brexit . Broekers-Knol: "Ook is het nog maar de vraag of het tijdperk van de Pax Americana nog lang zal duren. Blijft de internationale rechtsorde overeind of gaan wij van een rule based order naar een deal based order ?"

Meer afbeeldingen

Om internationale ontwikkelingen te kunnen duiden, is het volgens de Eerste Kamervoorzitter essentieel dat de Nederlandse politiek inzicht krijgt in de interne politieke en maatschappelijke verhoudingen van de landen  waarin Nederlandse ambassadeurs gestationeerd zijn. "De verschuivende panelen op het wereldtoneel hebben immers niet alleen effect op de world order (of het gebrek daaraan) maar hebben zeker ook rechtstreeks effect op ons eigen land. Een land dat door haar vele internationale allianties krachtig is, maar ook kwetsbaar."

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, ontvingen op woensdag 1 februari 2017 de Nederlandse ambassadeurs die werkzaam zijn in het buitenland. De ontvangst vond plaats in het kader van de jaarlijkse ambassadeursconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de ochtend spraken de ambassadeurs met Eerste en Tweede Kamerleden over de Nederlandse positie in de internationale gemeenschap en actuele ontwikkelingen in het buitenlands beleid van Nederland.

De gesprekken met Kamerleden waren in vier gespreksrondes onderverdeeld. De onderwerpen varieerden van de nieuwe Amerikaanse regering, tot de strijd tegen ISIS, Brexit, Rusland/Oekraïne, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en het klimaat. Ook werd er in aanwezigheid van de Gevolmachtigde Ministers gesproken over de Caribische delen van het Koninkrijk.

Sociale media menu


Deel dit item:
Vooruit
Terug