Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste Kamer akkoord met grondwetswijziging voor Caribisch Nederland31 oktober 2017

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 31 oktober 2017 in een tweede lezing ingestemd met een wetsvoorstel voor een grondwetswijziging dat de Caribische openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba een constitutionele basis geeft. Alle fracties gaven hun steun aan het wetsvoorstel. De drie eilanden zijn sinds 10 oktober 2010 openbare lichamen binnen het Koninkrijk, maar dat was nog niet vastgelegd in de Grondwet. Het wetsvoorstel regelt ook de instelling van een kiescollege voor de Eerste Kamer.

Voor aanvaarding van een grondwetswijziging in tweede lezing is in beide Kamers een tweederde meerderheid vereist. De Eerste Kamer had de voorstellen 33.131 en 34.341 in de eerste lezing in 2016 al aangenomen.

De nieuw aangetreden minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren kon na afloop de felicitaties in ontvangst nemen. Haar voorganger Ronald Plasterk had het wetsvoorstel op 24 oktober 2017 nog mogen verdedigen in de Eerste Kamer. Daarmee deed zich het naoorlogse unieke feit voor dat dezelfde minister beide lezingen van een grondwetswijziging in beide Kamers (vrijwel) tot de eindstreep heeft gebracht.


Sociale media menu


Deel dit item: