Kamercommissie spreekt over staat van de rechtsstaat1 februari 2018

Dinsdagochtend 6 februari spreekt de commissie Justitie en Veiligheid van de Eerste Kamer in de plenaire vergaderzaal met onder meer leden van de rechterlijke macht en wetenschappers over de staat van de rechtsstaat. Op deze deskundigenbijeenkomst komen twee thema's aan de orde: de positie van de rechtspraak binnen de trias politica en de positie van de burger in de rechtsstaat.

Plenaire zaal
Meer afbeeldingen

De bijeenkomst is ter voorbereiding op het periodieke debat dat de Eerste Kamer later dit jaar met het kabinet gaat voeren over de staat van de rechtsstaat; de laatste keer dat dit debat in de Eerste Kamer werd gevoerd was op 11 maart 2014. Ter voorbereiding op dat debat werd op 4 februari 2014 eveneens een deskundigenbijeenkomst georganiseerd.  

De bijeenkomst wordt voorgezeten door de voorzitter van de commissie Justitie en Veiligheid, Anne-Wil Duthler (VVD).

Het eerste deel van de bijeenkomst gaat over de positie van de rechtspraak binnen de trias politica. Hierover worden inleidingen gehouden door: de president van de Hoge Raad Maarten Feteris, de president van de rechtbank Oost-Brabant Christa Wiertz-Wezenbeek, senior-rechter Astrid Creutzberg van de rechtbank Midden-Nederland, tevens lid van de zogenoemde Tegenlicht-groep, en hoogleraar recht en informatisering van Tilburg University Corien Prins. Daarna vindt een discussie plaats met de Eerste Kamerleden.

Het tweede deel van de bijeenkomst gaat over de positie van de burger in de rechtsstaat, in het bijzonder de toegang van de burger tot het recht en de rechter. Hierover worden inleidingen gehouden door: de algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Bart van Tongeren, de vicevoorzitter van de Raad voor de rechtspraak Kees Sterk, senior-rechter van de rechtbank Noord-Nederland Ton Lennaerts en hoogleraar sociale verzekeringsrecht en buitengewoon hoogleraar sociale rechtshulp aan de Universiteit van Amsterdam Mies Westerveld. Ook na deze inleidingen vindt een discussie plaats met de Eerste Kamerleden.

De bijeenkomst duurt van 9.00 tot 12.15 uur en is openbaar.

Het volledige programma treft u hier aan.

De bijeenkomst is ook te volgen via de livestream van de Eerste Kamer: www.eerstekamer.nl

Sociale media menu


Deel dit item:
Plenaire zaal
Plenaire zaal