Oud-premier Lubbers herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 6 maart stil gestaan bij het overlijden 14 februari jl. op 78-jarige leeftijd van oud-premier Ruud Lubbers.

Grotere versie foto

De heer Lubbers was van 1982 tot 1994 minister-president van Nederland. Eerder was hij minister van Economische zaken in het kabinet-Den Uyl, tijdens de oliecrisis, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van het nieuwe CDA. Na zijn premierschap was hij onder andere minister van Staat, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN en hoogleraar Globalisering aan de Universiteit van Tilburg.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol sprak tijdens de herdenking: "In het laatste kwart van de 20e eeuw werd de politiek van ons land in belangrijke mate bepaald door zijn zakelijke no-nonsense aanpak. Tegelijkertijd was hij ook zeer betrokken en verbindend. Tot in het diepst van zijn wezen ervan overtuigd dat het alleen lukt ‘als we samen aan de slag gaan’. Dat laatste was destijds zeker niet altijd vanzelfsprekend."

Ook minister-president Rutte herdacht de heer Lubbers tijdens de vergadering. Hij noemde Lubbers "Een groot staatsman. Een man die was aangeraakt door de publieke zaak en deze voluit heeft gediend. Een man die zijn leven in dienst stelde van het grotere geheel. Een man die ons land onnoemelijk veel heeft gebracht. Wij gedenken hem met diep respect." Aansluitend vond een minuut stilte plaats.

-> Toespraak Voorzitter Ankie Broekers-KnolPDF-document

-> Toespraak minister-president Mark Rutte


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.