De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 17 april stil gestaan bij het overlijden op 22 maart jongstleden op 107-jarige leeftijd van oud-senator Johan van Hulst. De heer Van Hulst was bijna 25 jaar lid van de Eerste Kamer, van 3 juli 1956 tot 10 juni 1981.

Van 1956 tot 1981 was de heer Van Hulst lid van de Eerste Kamer. Hij was fractievoorzitter van de Christelijk-Historische Unie (CHU) van 1968 tot 1977 en aansluitend  - tot 1981 - de eerste fractievoorzitter van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Van Hulst was lid van het Europees Parlement van 1961 tot 1968 en daarnaast partijvoorzitter van het CHU van 1968 tot 1972.

Johan van Hulst, onderwijzer van beroep, was emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij had vele publicaties op zijn naam en was ook een verdienstelijk schaker.

Grote bekendheid kreeg Van Hulst als verzetsman en kinderredder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij redde ruim zeshonderd Joodse baby's en kinderen uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg. Hij was toen directeur Hervormde Kweekschool in Amsterdam. Schuin tegenover de school staat de schouwburg die in de oorlog werd gebruikt als verzamelplaats voor Joden naar Kamp Westerbork. In 1970 kreeg hij voor zijn verzetsdaden de Yad Vashem-onderscheiding. Op 15 mei 2016 opende hij het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, dat in zijn voormalige Kweekschool gevestigd wordt.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "Johan van Hulst leidde een buitengewoon leven. We zullen hem herinneren als icoon van de democratie. Zijn leven als pedagoog, politicus en verzetsman stond in het teken van de democratische waarden van vrijheid en gelijkheid."


Deel dit item: