Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Eerste Kamer strikter over aanhouden wetsvoorstellen10 juni 2018

De Eerste Kamer gaat strikter om met wetsvoorstellen waarvan de regering of Tweede Kamerleden om aanhouding hebben verzocht. De plenaire behandeling van een wetsvoorstel of de stemming erover kan voortaan in beginsel nog maar drie maanden worden aangehouden. Dit is behoudens bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de Kamer het zelf wil of omdat gewacht moet worden op een novelle. Regering of initiatiefnemers kunnen vervolgens eenmalig een gemotiveerd verzoek tot aanhouding van nog eens drie maanden doen. Daarna besluit de Eerste Kamer geheel zelf over de verdere afhandeling van het wetsvoorstel.

Wandelgang Eerste Kamer
Meer afbeeldingen

Dit heeft Voorzitter Ankie Broekers-Knol schriftelijk laten weten aan minister-president Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

De reden voor de nieuwe aanpak is dat de Eerste Kamer heeft geconstateerd dat er de laatste tijd sprake is van een toename van het aantal wetsvoorstellen waarvan de plenaire behandeling voor onbepaalde tijd wordt aangehouden. Daarbij gaat het zowel om wetsvoorstellen van de regering als om initiatiefvoorstellen van de Tweede Kamer. In enkele gevallen wordt de plenaire behandeling wel afgerond, maar vervolgens de stemming voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Eerste Kamer vindt dat geen wenselijke ontwikkeling. 

Sociale media menu


Deel dit item:
Wandelgang Eerste Kamer
Wandelgang Eerste Kamer