Oud-senatoren Vermeer en Van Leeuwen herdacht11 september 2018

De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 11 september stil gestaan bij het overlijden op 26 juli op 101-jarige leeftijd van oud-senator Anne Vermeer en het overlijden op 1 augustus op 92-jarige leeftijd van oud-senator Hannie van Leeuwen.

Senatoren Van Leeuwen (links) en Vermeer (rechts) herdacht
Meer afbeeldingen

Anne Vermeer

De heer Vermeer was lid van de Eerste Kamer van 10 juni 1981 tot 13 september 1983 voor de PvdA. Hij was onder andere Statenlid en later gedeputeerde van de Provincie Gelderland, Tweede Kamerlid - tegelijk met zijn broer Evert -  en burgemeester van Amersfoort. De heer Vermeer bleef tot 23 juni 1987 lid van de Eerste Kamer, waarvan de laatste 12 jaar als fractievoorzitter van de PvdA. Bij zijn vertrek was hij met 7 jaar in de Tweede en bijna 21 jaar in de Eerste Kamer de toen langstzittende parlementariër in Nederland.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "In zijn lange maatschappelijke en politieke leven stelde de heer Vermeer zich tot doel om 'vanuit een gevoel van rechtvaardigheid met veel moeite en geduld proberen de maatschappij te verbeteren'."

Hannie van Leeuwen

Mevrouw Van Leeuwen was lid van de Eerste Kamer van 13 juni 1995 tot 12 juni 2007 voor het CDA. Haar politieke loopbaan vangt aan op 15 november 1966 als zij lid van de Tweede Kamer voor de ARP wordt. Dat zal zij blijven tot 1978. Van Leeuwen is dan al sinds 1970 gemeenteraadslid in Zoetermeer. Van 1986 tot 1990 is ze daar CDA-wethouder Economische Zaken, Werkgelegenheid, Maatschappelijke Dienstverlening en Volksgezondheid. In 1990 verlaat ze de actieve politiek. Tot 1995 als ze wordt beëdigd als Eerste Kamerlid.

Bij haar afscheid in 2007 - ze is dan 81 jaar - geeft mevrouw van Leeuwen alle medewerkers van de Eerste Kamer een geranium, omdat zij zelf 'zeker niet achter de geraniums wil gaan zitten', aldus het begeleidende briefje. Dat ligt ook niet in de lijn der verwachting. Naast haar politieke en maatschappelijke carrière, is ze immers al actief in tientallen nevenfuncties. Met name op het gebied van zorg, ouderen en arbeid.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "Mevrouw Van Leeuwen hield zich steeds voor ogen 'dat je er bent om voor anderen wat te betekenen'. Velen van ons hebben ervaren dat zij zich getrouw en met overtuiging aan dat woord gehouden heeft." 


Deel dit item:
Senatoren Van Leeuwen (links) en Vermeer (rechts) herdacht
Senatoren Van Leeuwen (links) en Vermeer (rechts) herdacht