Oud-senator Bierman (OSF) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 9 oktober stil gestaan bij het overlijden op 27 augustus jongstleden op 78-jarige leeftijd van oud-senator Marten Bierman. De heer Bierman was lid van de Eerste Kamer van 13 juni 1995 tot 10 juni 2003.

In de Eerste Kamer vormde hij van 1995 tot 1999 de eenmansfractie Bierman. Hij vertegenwoordigde een groep van zes regionale partijen en De Groenen waarvan hij zelf lid was. De fractie-Bierman was een voorloper van de Onafhankelijke Senaatsfractie die Bierman leidde na de verkiezingen van 1999. Met de OSF vertegenwoordigde Bierman dertien provinciale partijen waarvan zes partijen zich 'leefbaar' noemden. Hij bleef lid van deze Kamer tot 10 juni 2003.

Naast zijn politieke carrière, was de heer Bierman onder andere oprichter en later voorzitter van de IJsselmeervereniging, oprichter van de milieubeweging GRAS, lid van de Werkgroep 2000 die begin jaren zeventig van de vorige eeuw toekomstonderzoek deed en redacteur van het tweemaandelijks tijdschrift 'Plan'.

De heer Bierman was een veelzijdig man. Hij was namelijk ook regisseur van bekroonde natuurfilms, winnaar van architectuurprijsvragen en beeldend kunstenaar, graficus om precies te zijn. Het Stedelijk Museum in Amsterdam organiseerde in 1969 een overzichtstentoonstelling van zijn werk en in 2001 waren zijn etsen te zien in de wandelgang van de Eerste Kamer.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "In zijn lange maatschappelijke en politieke leven stelde de heer Bierman zich tot doel om Nederland zo mooi mogelijk te maken, waarbij milieu en de natuur op de eerste plaats kwamen. In zijn eigen woorden: "Je moet keuzes maken als je de wereld wilt verbeteren."


Deel dit item: