Aandacht voor Girls get equal in de Eerste Kamer10 oktober 2018

Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer heeft dinsdag 9 oktober een podium geboden aan Wereldmeisjesdag. In het kader van een zogenoemde Girls Takeover liep één van de ambassadrices, Marjolein Snellink (25), een dag met de Voorzitter mee. Ze woonde overleggen van de Voorzitter bij, speechte in de VVD-fractie van de Eerste Kamer en heette met de Voorzitter de leden welkom aan het begin van de wekelijkse plenaire vergadering van de Eerste Kamer. Ook bezocht Marjolein 's middags een mondeling overleg van de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking met minister Sigrid Kaag diens beleidsnota over ontwikkelingssamenwerking voor de komende jaren en nam ze het Instagram-account van de Eerste Kamer voor een dag over.

Marjolein Snellink schudt de hand van senator Reuten (SP) bij het begin van de plenaire vergadering
Meer afbeeldingen

Marjolein Snellink bepleitte in haar speech meer aandacht voor de effecten van beleid op meisjeslevens: "Bij elke beslissing zou moeten worden gedacht: is dit besluit ook goed voor meisjes? Daarnaast zijn de leiders van vandaag ook rolmodellen om te laten zien dat vrouwen ook krachtige leiders kunnen zijn en rationele keuzes kunnen maken. En andersom: dat mannen óók interesse kunnen hebben in zorg en familie. (...) Ik heb vandaag maar één verhaal te vertellen en dat is: 'Girls get equal' . Het is hoog tijd dat meisjes wereldwijd zich - net als jongens - kunnen ontwikkelen, vrij van geweld en met respect." Ze vroeg met name aandacht voor meisjes in ontwikkelingslanden: "Dat zijn we niet alleen moreel verplicht, het is ook nog eens de beste investering. Meisjes die onderwijs krijgen gaan later meer verdienen, trouwen op latere leeftijd én besteden een groter deel van hun inkomen aan hun kinderen en familie dan mannen. Dat noem ik nog eens een smart investment !"

De Girls Takeover is onderdeel van Wereldmeisjesdag die officieel op donderdag 11 oktober plaatsvindt. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te besteden aan de achterstelling, uitbuiting en discriminatie van miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden. Plan International vraagt in dat kader met Girls Takeovers aandacht voor de (on)gelijke positie van meisjes wereldwijd. Duizend meisjes (14-24 jaar) nemen op deze dag belangrijke posities over in de politiek, het bedrijfsleven, de sport en de media. In Nederland werkten naast Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers onder meer Kinderombudsman Margrite Kalverboer en directeur Therese Noorlander van Coca-Cola mee aan de Takeover.

Sociale media menu


Deel dit item:
Marjolein Snellink schudt de hand van senator Reuten (SP) bij het begin van de plenaire vergadering
Marjolein Snellink schudt de hand van senator Reuten (SP) bij het begin van de plenaire vergadering
Marjolein Snellink met Ankie Broekers-Knol
Marjolein Snellink met Ankie Broekers-Knol
Met Janny Vlietstra (PvdA-senator) en minister Kaag
Met Janny Vlietstra (PvdA-senator) en minister Kaag
Vooruit
Terug