Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Voorzitter spreekt bij viering Nationalfeiertag1 november 2018

Vrijdag 26 oktober jl. was het 63 jaar geleden dat Oostenrijk onafhankelijk werd. Op uitnodiging van de Oostenrijkse ambassadeur in Nederland, Heidemaria Gürer, sprak Voorzitter Ankie Broekers-Knol tijdens de viering een dag eerder, op donderdag 25 oktober, in de Oostenrijkse residentie in Den Haag.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol spreekt bij viering Oostenrijkse Nationalfeiertag
Meer afbeeldingen

Op 26 oktober 1955 legde Oostenrijk de verklaring van altijddurende neutraliteit af. Een dag eerder hadden de laatste geallieerde troepen het land verlaten. Dit was afgesproken in het Staatsverdrag dat de geallieerden en de Oostenrijkse regering enkele maanden eerder sloten. Daarmee kwam een einde aan een moeilijke periode in de geschiedenis van Oostenrijk.

Naast Nationalfeiertag op 26 oktober viert Oostenrijk in 2018 ook het 100-jarig bestaan van de Republiek Oostenrijk. Op 12 november 1918 werd de 'Gründung der Republik Österreich' in het parlement uitgeroepen en daarna buiten afgekondigd aan de meer dan 100.000 mensen die zich voor het parlementsgebouw verzameld hadden.

Ankie Broekers-Knol ging in haar toespraak in op de ontwikkelingen in Oostenrijk in 20e eeuw die uiteindelijk leidden tot de neutrale Republiek Oostenrijk. Ook wees zij op de belangrijke rol die Oostenrijk speelt in de relatie tussen de EU en de landen op de Westelijke Balkan, en binnen de EU in de relatie met de Viségrad-landen (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië). Tot slot ging de Eerste Kamervoorzitter in op het Oostenrijks voorzitterschap van de EU, sinds 1 juli tot het einde van dit jaar. Tijdens het Oostenrijkse voorzitterschap staat een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda, waarvan de aanstaande Brexit een 'ontzettend zware taak is' om tot een akkoord te komen.

Broekers-Knol sloot haar toespraak af met een gelukwens: "I congratulate Austria and all Austrians with this Nationalfeiertag. In the Netherlands we cherish the excellent bond between Austria and the Netherlands, both bilaterally and within the European Union. We do hope and trust that this bond will remain tight for many years to come. It is an honour to celebrate this important day with you. Herzlichen Glückwunsch."

Sociale media menu


Deel dit item:
Voorzitter Ankie Broekers-Knol spreekt bij viering Oostenrijkse Nationalfeiertag
Voorzitter Ankie Broekers-Knol spreekt bij viering Oostenrijkse Nationalfeiertag
Ambassadeur Heidemaria Guerer spreekt tijdens de viering van Nationalfeiertag
Ambassadeur Heidemaria Guerer spreekt tijdens de viering van Nationalfeiertag
Vooruit
Terug