Fotoboek bijzondere interieurs Binnenhof gepresenteerd



Voorzitter Ankie Broekers-Knol heeft maandag in de Rolzaal op het Binnenhof met minister-president Mark Rutte en vice-president van de Raad van State Thom de Graaf uit handen van de Haagse burgemeester Paulien Krikke en directeur Susan Lammers van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed de eerste exemplaren van het boek 'Interieurs van het Binnenhof; verscholen erfgoed in beeld' in ontvangst genomen. Het boek beschrijft in woord en beeld de meest markante ruimtes in de vier instituties die samen vertegenwoordigd zijn op het Binnenhof: het ministerie van Algemene Zaken, de Raad van State, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.

Het boek is een gezamenlijke publicatie van de gemeente Den Haag, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester. Het boek is geschreven door Paula van der Heiden, de foto's zijn van Dick Valentijn. Het boek "opent in woord en beeld deuren die anders gesloten blijven", aldus directeur Susan Lammers van RCE Erfgoed bij de presentatie. Het boek biedt volgens haar een nieuw venster op de bijzondere geschiedenis van ons land. De RCE is ook doende bijzondere interieurs in Nederland virtueel open te stellen. Inmiddels zijn 70 bijzondere interieurs en stijlkamers via een digitale kaart ontsloten.

Het 240 pagina's tellende boek besteedt in een apart hoofdstuk uitvoerig aandacht aan de interieurs in zeven ruimtes in het gebouw van de Eerste Kamer: de plenaire vergaderzaal, het Mary Stuart-kabinet, de Noenzaal, de voormalige kamer van raadpensionaris Johan de Witt, de Handelingenkamer, de huidige fractiekamer van de VVD en de Hall. Daarnaast is er aandacht voor andere stijlkamers in het voormalige stadhouderlijk kwartier waar de Eerste Kamer nu is gevestigd.


Deel dit item: