Oud-senator De Savornin Lohman (D66) herdacht



De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 22 januari stil gestaan bij het overlijden op 24 november jongstleden op 85-jarige leeftijd van oud-senator Jacqueline de Savornin Lohman. Zij was lid van de Eerste Kamer van 11 juni 1991 tot 13 juni 1995. Jacqueline de Savornin Lohman was als lid van de D66-fractie woordvoerder Onderwijs, Volksgezondheid en Wetenschapsbeleid.

De Savornin Lohman was twaalf jaar werkzaam als advocaat. Vervolgens werkte ze als hoofdmedewerker aan de juridische faculteit van de Rijksuniversiteit Leiden. Ze promoveerde in 1975 in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens werkte ze enkele jaren als stafmedewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 1988 werd ze hoogleraar Andragogie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1992 tot 1996 was ze aan dezelfde universiteit hoogleraar Pedagogische en onderwijskundige wetenschappen.

Naast haar politieke en maatschappelijke carrière, was Jacqueline de Savornin Lohman onder andere lid van de Commissie Herziening Decoratiestelsel, curator van het Institute of Social Studies, voorzitter van de Stimuleringsgroep Emancipatie Onderzoek en voorzitter van de landelijke ondersteuningsstructuur vrouwenhulpverlening te Utrecht.

Op haar zeventigste sloeg ze een geheel nieuwe richting in: ze werd cabaretière, de oudste van Nederland. Tot een paar maanden voor haar overlijden stond ze nog altijd op het podium. In één van haar cabaretprogramma's kijkt ze terug op haar lidmaatschap van de Eerste Kamer: "Senator. Nou, dat vond ik wel een gevaarlijk baantje, hoor. Elke dinsdag waren er wel een paar dooien te herdenken. Dus ik dacht 'één termijn en dan wegwezen'. Ik heb het overleefd."

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "Jacqueline de Savornin Lohman vatte haar leven als volgt samen: 'Van girlpower ging ik naar flowerpower en naar ouwerpower.' Moge ons respect voor haar persoon en haar verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor haar familie en vrienden."


Deel dit item: