Docentenavond Maatschappijleer in de Eerste Kamer



Donderdag 14 februari vond de Docentenavond Maatschappijleer plaats in de Eerste Kamer. Anne Flierman, Eerste Ondervoorzitter van de senaat én voormalig docent geschiedenis, heette de 115 aanwezige docenten welkom.

Flierman vertelde dat de zaal van de Eerste Kamer tot 1975 gedeeld werd met de Provinciale Staten van Zuid-Holland: 'Tegen die achtergrond is de verbondenheid tussen de Provinciale Staten en de Eerste Kamer op deze plek bijna tastbaar. Want, het zal u niet ontgaan zijn, volgende maand, op 20 maart, zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten én de Waterschappen. Op 27 mei kiezen de nieuwe Provinciale Staten vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Het zijn spannende verkiezingen, voor zowel Provinciale Staten als voor de Eerste Kamer.'

Het thema van de Docentenavond was de herziening van ons parlementair stelsel naar aanleiding van de staatscommissie parlementair stelsel. Prof. Tom van de Meer verzorgde de hoofdlezing. Naast hoogleraar politicologie aan de UvA is hij ook lid van de staatscommissie. Na zijn lezing volgden reacties van Iris Korthagen, onderzoeker naar de invloed van digitalisering op de democratie en Marcel ten Hooven, journalist van De Groene Amsterdammer. Oud-senator Kars Veling leidde de avond.

De Docentenavond werd georganiseerd door ProDemos, de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) en de Eerste Kamer en vormt de aftrap voor de jaarlijkse Docentendag, die vrijdag 15 februari op verschillende plekken in Den Haag plaatsvindt.

Een mooi moment om STEM te lanceren, hét verkiezingstijdschrift voor het voortgezet onderwijs over de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart 2019. Daarnaast is er speciale aandacht voor de Eerste Kamerverkiezingen op 27 mei 2019. Dit themakatern is door ProDemos ontwikkeld in samenwerking met de Eerste Kamer.

De STEM-magazines zijn per pakket van 30 exemplaren (inclusief docentenhandleiding) te bestellen in de webshop van ProDemos.


Deel dit item: