Kamervoorzitter reikt Ribbius Peletier Penning uit



Donderdag 7 maart reikte Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol de eerste Ribbius Peletier Penning van de Provincie Noord-Holland uit aan Devika Partiman, oprichter en voorzitter van Stichting Stem op een vrouw. Volgens de vakjury is de wijze waarop zij haar ideeën vormgeeft 'briljant'. De prijs wordt uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Met haar stichting heeft Partiman ervoor gezorgd dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. Het idee achter haar stichting is kiezers op te roepen niet op de eerste vrouw op de stemlijst van politieke partijen te stemmen, maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst. De jury, onder leiding van Ankie Broekers-Knol, prijst Partiman's initiatief voor de concrete resultaten die dat heeft opgeleverd.

Partiman is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 begonnen met een landelijke campagne voor meer vrouwen in de politiek. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, richt zij zich nu op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese verkiezingen op 23 mei. Naast het voeren van campagne organiseert Partiman met Stem op een vrouw trainingen en organiseert ze evenementen en debatten om politieke organisaties bewust te maken van genderongelijkheid. Ook maakt ze vrouwelijke rolmodellen in de politiek zichtbaar.

Partiman: "Ik vind het een enorme eer om deze penning, die naar zo'n bijzondere vrouw is vernoemd, te mogen ontvangen. Deze prijs voelt als een erkenning dat mijn werk als activist gezien en gewaardeerd wordt. En ik blijf me, gesterkt door dat gevoel, inzetten voor een politiek die állen die zich in Nederland bevinden representeert."

Ribbius Peletier Penning

De Ribbius Peletier-Penning, ontworpen door vormgever en kunstenaar Jennifer Hoes, wordt de komende vijf jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Liesbeth Ribbius Peletier was niet alleen de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland, maar in 1937 de tweede vrouw - na Carry Pothuis-Smit - in de Eerste Kamer. Ribbius Peletier was bijna tien jaar senator voor zij gedeputeerde in Noord-Holland werd. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. Provinciale Staten van Noord-Holland hebben deze nieuwe onderscheiding, die is ingesteld vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht, naar haar vernoemd.


Deel dit item: