Geslaagde primeur Eerste Kamer als stembureau



De Eerste Kamer is woensdag voor het eerst in de geschiedenis stembureau geweest bij verkiezingen. Om 20.00 uur - met nog een uur te gaan - hadden ruim 1.800 mensen hun stem uitgebracht voor de Statenverkiezingen voor Zuid-Holland en/of het Hoogheemraadschap Delfland in het stembureau in de historische Noenzaal.

De aanloop was zo groot dat het aantal stemhokjes in de loop van de middag van drie naar vijf werd uitgebreid. Een vrijwel continue stroom van kiezers trok voorbij. In het verleden kon aan het Binnenhof alleen gestemd worden in het gebouw van de Tweede Kamer.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol had in de ochtend gedurende drie uur ook zitting in het stembureau.

Veel mensen verklaarden hun komst naar de Eerste Kamer vanwege het bijzondere historische karakter van de locatie op het eeuwenoude Binnenhof. Anderen kwamen speciaal vanwege de aanwezigheid van de Eerste Kamervoorzitter. En ten slotte kwamen er ook mensen vanwege het bijzondere feit dat de nieuwe Eerste Kamer die in juni aantreedt indirect wordt gekozen als gevolg van de uitslag van de huidige Statenverkiezingen.

Media besteedden dinsdag ook ruimschoots aandacht aan de activiteiten in het nieuwe stembureau. Zo deden Goedemorgen Nederland, Editie NL van RTL, NOS, BNR Nieuwsradio en Omroep West op enig moment live en met interviews verslag vanuit de Noenzaal.


Deel dit item: