Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu

Kamerleden monitoren presidentsverkiezingen Oekraïne3 april 2019

Zondag 31 maart waren de Eerste Kamerleden Tiny Kox en Mart van de Ven en de Tweede Kamerleden Albert van den Bosch en Achraf Bouali in Kiëv, Oekraïne, als waarnemers bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in dat land.

Meer afbeeldingen

De Kamerleden maakten deel uit van een grote internationale waarnemingsmissie van de Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Raad van Europa Assemblee en de NAVO Assemblee. De verkiezingswaarnemers werden op vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart gebrieft over het verloop van de verkiezingscampagne en over de aandachtspunten bij de stembusgang.

Op zondag bezochten zij in teams van twee ieder gemiddeld vijftien tot twintig stembureaus en waren zij aanwezig bij het tellen van de stemmen. Als lidstaat van de Raad van Europa en van de OVSE heeft Oekraïne zich verplicht om buitenlandse waarnemers te laten beoordelen of de verkiezingen netjes en volgens internationale normen verlopen zijn.

De internationale waarnemers oordeelden dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen competitief waren, dat kiezers een keuze hadden en dat de opkomst hoog was. Tegelijkertijd wezen zij erop dat er wel juridische problemen waren op het gebied van de organisatie van de verkiezingen, het naleven van regels voor campagnefinanciering en het oplossen van geschillen over de verkiezingsuitslag.

Ook bij de tweede ronde tussen Petro Porosjenko en Volodimir Zelenski op 21 april 2019 zullen internationale waarnemers aanwezig zijn, evenals bij de parlementsverkiezingen in Oekraïne in het najaar.

Sociale media menu


Deel dit item:
Vooruit
Terug