Oud-senator Andriessen (CDA) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 9 april stilgestaan bij het overlijden op 22 maart jongstleden op 89-jarige leeftijd van oud-senator Frans Andriessen. Hij was 112 dagen lid van de Eerste Kamer, van 16 september 1980 tot 6 januari 1981.

Oud-senator Andriessen (CDA) herdacht
Grotere versie foto

Toen de heer Andriessen lid werd van de Eerste Kamer was hij net enkele maanden daarvoor afgetreden als minister van Financiën. Zijn lidmaatschap van de Senaat zou van korte duur blijken, aangezien hij al snel gevraagd werd om voor Nederland lid van de Commissie van de Europese Gemeenschappen te worden. Dat zou hij twaalf jaar blijven.

Naast zijn maatschappelijke en politieke carrière was de heer Andriessen onder andere waarnemend voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, voorzitter van de adviescommissie over de onderkant van de arbeidsmarkt en voorzitter van l'Institut de l'Euro in Lyon. Ook was hij commissaris bij verschillende bedrijven, waaronder Sara Lee/Douwe Egberts, DELA, Robeco en DHV. Van 1990 tot 2009 was hij hoogleraar Europese integratie aan de Universiteit Utrecht.

Eerste Ondervoorzitter Anne Flierman: "Frans Andriessen was een zakelijk, deskundig en principieel politicus. Dat laatste is niet altijd even gemakkelijk voor hem geweest. Dat hij als minister onder immens grote druk niet van zijn standpunt afweek en uiteindelijk ervoor koos af te treden, is tekenend voor zijn optreden in de politiek. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Andriessen (CDA) herdacht
Afbeelding 1 - Oud-senator Andriessen (CDA) herdacht