Bezoek Kamervoorzitter aan Conseil d’État LuxemburgOp donderdag 2 en vrijdag 3 mei 2019 heeft Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol een bezoek gebracht aan de Conseil d'État van Luxemburg op uitnodiging van Agny Durdu, President van dit college.

Bezoek Voorzitter Eerste Kamer aan Conseil d’État Luxemburg
Grotere versie foto

De Conseil d'Etat is de Raad van State van Luxemburg en werd in 1856 opgericht. De 21 leden worden aangewezen door de Groothertog, maar voorgedragen door de regering en de Kamer van Afgevaardigden. De constitutionele rol van de Conseil d'État lijkt erg op die van de Afdeling advisering van de Nederlandse Raad van State, maar heeft ook bevoegdheden die verder gaan dan enkel advisering: als de Conseil d'État constitutionele twijfels heeft bij een voorliggend wetsvoorstel, dan kan zij de Kamer van Afgevaardigden dwingen om een tweede keer over een wetsvoorstel te stemmen. Ook de Eerste Kamer toetst wetten op constitutionele elementen.

Tijdens het bezoek werd dit thema dan ook uitvoerig besproken met een delegatie van leden van de Conseil d'État. Daarnaast werd op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur Han-Maurits Schaapveld een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade. De Voorzitter werd tijdens haar bezoek vergezeld door Remco Nehmelman, Griffier van de Eerste Kamer.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Bezoek Voorzitter Eerste Kamer aan Conseil d’État Luxemburg
Afbeelding 1 - Bezoek Voorzitter Eerste Kamer aan Conseil d’État Luxemburg