Oud-senator Hofman (VVD) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 28 mei stilgestaan bij het overlijden op 2 mei jongstleden op 97-jarige leeftijd van oud-senator Bart Hofman. Hij was lid van de Eerste Kamer van 21 september 1982 tot 23 juni 1987 voor de VVD.

Oud-senator Hofman (VVD) herdacht
Grotere versie foto

De heer Hofman was arts en gepromoveerd in de medische microbiologie. Van 1974 tot 1983 was hij Gedeputeerde in de provincie Utrecht.

Toen ontmoediging van roken nog in de kinderschoenen stond, stelde Hofman de schadelijke effecten van tabak al op verschillende manieren aan de orde. "Artsen uit de Kamer slaan rookalarm", kopte Het Vrije Volk op 21 september 1984. Vier Kamerleden-artsen wezen op de buitengewoon ernstige maatschappelijke gevolgen van het roken enerzijds en op de rol die de overheid kan spelen bij de bestrijding van het roken anderzijds. Een maand later stemde de heer - op 16 oktober 1984 - als enige van de VVD-fractie en samen met een CDA- en een D66-senator - tegen een wetsvoorstel dat de verlaging van de accijns op sigaretten regelde.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol: "Bart Hofman was vele jaren actief in de politiek en het openbaar bestuur. Hij bleef echter ook altijd arts en wetenschapper. Met zijn kennis van en opvattingen over welzijn en volksgezondheid was hij een van de aanjagers in de politiek die het denken over roken wisten te beïnvloeden. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Hofman (VVD) herdacht
Afbeelding 1 - Oud-senator Hofman (VVD) herdacht