Op dinsdag 11 juni is de nieuwe Eerste Kamer aangetreden en is de Kamerperiode 2019-2023 begonnen. Op dinsdag 2 juli kiest de Eerste Kamer haar nieuwe Voorzitter. 

Plenaire zaal Eerste Kamer
Grotere versie foto

Installatie nieuwe Eerste Kamerleden op 11 juni 2019 

Op dinsdag 11 juni 2019 is de nieuwe Eerste Kamer in een plenaire vergadering geïnstalleerd.

De 75 leden zijn geïnstalleerd op grond van de definitieve vaststelling van de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen, die de Kiesraad op vrijdag 31 mei 2019 bekend maakt. 

De Eerste Kamer heeft in aanloop naar de verkiezingen van een nieuwe Voorzitter vanaf 11 juni een tijdelijk Voorzitter. Dat is Joris Backer (D66), die tweede Ondervoorzitter is geweest in de Kamerperiode 2015-2019. 

De Eerste Kamer vergaderde dinsdag 11 juni verder niet.

Instellen vaste commissies op 18 juni 2019

Op dinsdag 18 juni 2019 komt de Eerste Kamer bijeen om onder meer de vaste commissies in te stellen en het profiel voor de nieuwe Voorzitter vast te stellen.

Verkiezing Voorzitter op 2 juli 2019 

Op dinsdag 2 juli 2019 wordt de nieuwe Voorzitter van de Eerste Kamer gekozen. Na vaststelling van het profiel kunnen leden zich kandidaat stellen voor het Voorzitterschap. Ieder lid kan zich kandideren. Kandidaten dienen hun kandidatuur in de plenaire vergadering van 2 juli toe te lichten, waarna de Eerste Kamer in een of meerdere rondes de nieuwe Voorzitter kiest.

De beide Ondervoorzitters van de Kamer worden op dinsdag 9 juli 2019 gekozen. 

De Voorzitter en de beide Ondervoorzitters vormen het dagelijks bestuur van de Eerste Kamer, de Huishoudelijke Commissie geheten. De Voorzitter zit ook het College van Senioren voor, het wekelijkse overleg van de fractievoorzitters van de partijen in de Eerste Kamer.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Plenaire zaal Eerste Kamer
Afbeelding 1 - Plenaire zaal Eerste Kamer