Experiment gesloten coffeeshopketen kan van start



De Eerste Kamer heeft dinsdag 12 november 2019 ingestemd met een experiment van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruins (Medische Zorg) met een gesloten coffeeshopketen in tien gemeenten in Nederland.

Tijdens het debat op 5 november 2019
Grotere versie foto

Tijdens de stemming, bij zitten en opstaan, stemden de fracties van CDA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, PvdA, ChristenUnie, OSF, FVD, VVD, 50PLUS en Fractie-Otten voor en de fracties van PVV en SGP tegen.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om in een aantal gemeenten te experimenteren met het gedogen van de teelt van wiet en de verkoop van op kwaliteit gecontroleerde hennep en hasj voor recreatief gebruik in een gesloten keten van telers en coffeeshops.

Tijdens het debat op 5 november bleek de Eerste Kamer zeer verdeeld over het experiment dat voortkomt uit het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III dat twee jaar geleden aantrad. De kern van het debat betrof de vraag of het experiment een eerste stap is naar legalisering van alleen softdrugs of dat het juist verdergaand de deur openzet voor normalisering van het gebruik van alle drugs. Alle partijen waren het er in het debat wel over eens dat de situatie die is ontstaan in de afgelopen vijftig jaar van gedoogbeleid moet worden aangepakt.



Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Tijdens het debat op 5 november 2019
Afbeelding 1 - Tijdens het debat op 5 november 2019