Eerste Kamer bereid tot debat over spoedwet avondklokDe Eerste Kamer geeft gehoor aan het verzoek van de regering om op korte termijn een spoedwet in behandeling te nemen met betrekking tot een nieuwe wettelijke grondslag voor de avondklok. Op vrijdag 19 februari vindt over deze Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19 een debat plaats met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, heeft dit woensdag vastgesteld na overleg met het College van Senioren, het beraad van de fractievoorzitters uit de Eerste Kamer. De stemming over het wetsvoorstel vindt direct na afloop van het debat plaats.

De Eerste Kamer vergadert tijdelijk in de Ridderzaal
Grotere versie foto

Het debat kan vanzelfsprekend pas plaatsvinden na aanvaarding van het betreffende wetsvoorstel door de Tweede Kamer. Het kabinet heeft de spoedwet vandaag ingediend bij de Tweede Kamer, het debat daar is voorzien voor donderdag 18 februari.

Het kabinet heeft deze week bij het parlement aangedrongen op spoedbehandeling van het wetsvoorstel, omdat de rechtbank in Den Haag in kort geding de wet waar de avondklok nu op is gebaseerd, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), in de huidige omstandigheden ondeugdelijk voor dat doel heeft verklaard. Vrijdag wordt het hoger beroep dat het kabinet tegen deze uitspraak heeft ingesteld, behandeld door het Gerechtshof in Den Haag. Een op de Wbbbg gebaseerd wetsvoorstel, dat al eerder door de Tweede Kamer was aanvaard, wordt zoals eerder gepland dinsdag 23 februari in de Eerste Kamer behandeld.

Het precieze tijdstip van het eventuele debat op vrijdag 19 februari moet nog worden vastgesteld.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
De Eerste Kamer vergadert tijdelijk in de Ridderzaal
Afbeelding 1 - De Eerste Kamer vergadert tijdelijk in de Ridderzaal