Carry Pothuis-Smit, eerste vrouw in de Eerste Kamer, vereeuwigd



De komst 101 jaar geleden van de eerste vrouw in de Eerste Kamer, Carry Pothuis-Smit, werd vandaag gevierd met de onthulling van een portret dat van haar is gemaakt en met de video 'Het begin met één'.

Carry Pothuis-Smit werd op 23 maart 1920 geïnstalleerd als lid van de Eerste Kamer namens de SDAP. Haar verkiezing als lid van de Eerste Kamer ging niet onopgemerkt voorbij. 'Liever een rode kakelkip dan een man van diepe studie en levenswijsheid', schreef een krant over haar komst.

In de Eerste Kamer zette Carry Pothuis zich in voor het recht van gehuwde vrouwen op werk en verzette zij zich tegen het ontslag van gehuwde onderwijzeressen. Daarnaast bepleitte zij de mogelijkheid voor vrouwen om kinderrechter te worden en was ze sterk antimilitaristisch en voor nationale ontwapening.

Carry Pothuis-Smit was behalve de eerste ook de enige vrouw in de Eerste Kamer in de zeventien jaar dat zij senator was. Ook haar opvolgsters Liesbeth Ribbius Peletier, lid van 1937 tot 1947, en Martina Tjeenk Willink, lid van 1946 tot 1969, waren geruime tijd de enige vrouw in de Eerste Kamer. Pas na de uitbreiding van de Kamer in 1956 van 50 naar 75 zetels kwamen er meer vrouwen. Van vier in 1956 tot 26 nu, van wie zes fractievoorzitters.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei in zijn speech voorafgaande aan de onthulling van het schilderij over Carry Pothuis-Smit: "Haar fractiegenoot Willem Vliegen prees ooit haar gevoel voor het politieke bedrijf en haar grote 'agitatorische' kracht. Bij haar overlijden karakteriseerde haar opvolgster in de Eerste Kamer, Liesbeth Ribbius Peletier, haar als een intelligente vrouw, gegrepen door haar geloof in het socialisme en door haar eigen principe van waarachtigheid."

Het portret van de hand van Rudolf Kortenhorst is geschilderd op basis van een foto van Pothuis-Smit en op de enige bekende bewegende beelden van haar. Dezelfde beelden vormen het begin van de video van theatermaakster Eveline van Rijswijk 'Het begint met één' over 101 jaar vrouwen in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer zou een jaar geleden, precies 100 jaar na haar installatie, stilstaan bij deze bijzondere gelegenheid. Vanwege de uitbraak van de coronapandemie en de daarmee samenhangende maatregelen, kwam dit echter te vervallen.


Deel dit item: