Algemene politieke beschouwingen uitgesteldDe Algemene politieke beschouwingen (Apb) die op dinsdag 2 november in de Eerste Kamer zouden worden gehouden, worden uitgesteld tot er een nieuw kabinet is. De Eerste Kamer steunde dinsdag 28 september twee voorstellen hierover van VVD-fractievoorzitter Jorritsma.

Algemene politieke beschouwingen uitgesteld
Grotere versie foto

Het eerste voorstel ging over het niet doorgaan van de Apb op 2 november. Dat voorstel werd dinsdag in een hoofdelijke stemming aanvaard: 33 senatoren stemden voor (VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks) en 29 senatoren stemden tegen (SP, 50PLUS, Fractie-Nanninga, PVV, PvdA, FVD, SGP, Fractie-Otten en PvdD).

Het tweede voorstel – om de Apb pas te houden als er een nieuw kabinet is – haalde het met steun van VVD, Fractie-Nanninga, CDA, D66, PVV, SP, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD, SGP en FVD; de fracties van PvdA, Fractie-Otten en 50PLUS stemden tegen. De fractie van OSF was afwezig.

Een voorstel van senator Van Rooijen (50PLUS) om de Algemene politieke beschouwingen wel uit te stellen en dan op 30 november 2021 te houden, werd verworpen. Het voorstel kreeg steun van de fracties van PVV, Fractie-Nanninga, SP, PvdA, PvdD, SGP, FVD, 50PLUS en Fractie-Otten; een meerderheid van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks stemde tegen.

Eén keer per jaar houdt de Eerste Kamer, net als de Tweede Kamer, Algemene politieke beschouwingen (Apb). Hier bespreken de Kamer en de regering de hoofdlijnen van het regeringsbeleid (de Rijksbegroting) voor het volgende jaar, zoals die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Algemene politieke beschouwingen uitgesteld
Afbeelding 1 - Algemene politieke beschouwingen uitgesteld