Eerste Kamer steunt versterkte aanpak ondermijnende criminaliteitDe Eerste Kamer heeft dinsdag 2 november met algemene stemmen ingestemd met een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ter versterking van de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. De fractie van OSF was afwezig bij de stemming. De Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft op 12 oktober 2021 eindverslag uitgebracht; er vond geen plenair debat plaats over het wetsvoorstel.

Grotere versie foto

Het wetsvoorstel is onderdeel van de wetgevingsagenda ondermijning van het kabinet en wijzigt het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Stafvordering en enkele andere wetten de strafrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Verschillende vormen van faciliterende criminaliteit worden hiermee zwaarder bestraft. Het gaat om bedreigingen, het importeren, exporteren en voorhanden hebben van stoffen die worden gebruikt voor de illegale vervaardiging van drugs. Ook kunnen straks de kosten voor vernietiging van voorwerpen die in beslag zijn genomen door opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie (zoals bijvoorbeeld illegaal vuurwerk, drugs en wapens) verhaald worden op degene die daarvoor veroordeeld wordt.

Het voorstel is op 1 juni 2021 aangenomen door de Tweede Kamer met steun van SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, PvdA, PvdD, D66, ChristenUnie, VVD, SGP, CDA, BBB, JA21, FVD, Groep Van Haga en PVV. De Fractie Den Haan was afwezig bij de stemmingen over dit wetsvoorstel.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.