Eerste Kamer voert opnieuw digitaal quorum inDe Eerste Kamer heeft dinsdag besloten opnieuw een digitaal quorum – het vanaf een andere locatie dan het Eerste Kamergebouw intekenen van senatoren voor de plenaire vergadering – in te voeren. De fracties van de PVV en de Fractie-Otten stemden tegen de regeling; de dertien andere fracties gingen akkoord met het voorstel van Voorzitter Jan Anthonie Bruijn tot wijziging van het Reglement van Orde vanwege de bijzondere omstandigheden in de huidige coronacrisis. De regeling is tijdelijk en geldt vooralsnog tot 1 februari 2022; de Kamer kan besluiten haar te verlengen.

Grotere versie foto

De Eerste Kamer werkte tijdens de coronacrisis al eerder met een digitaal quorum. Hiervoor werd op 29 oktober 2020 de Tijdelijke regeling digitaal quorum ingevoerd. De regeling werd meerdere keren verlengd, maar werd afgelopen zomer als gevolg van de toen afnemende aantal besmettingen niet verlengd.

De regeling heeft als doel het aantal reisbewegingen te beperken en daarmee bij te dragen aan de veiligheid van senatoren, medewerkers van de Griffie en ministers en hun ondersteuning. Het digitaal quorum houdt rekening met de voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State in april 2020 waarin werd geconcludeerd dat in de bijzondere omstandigheden van de coronacrisis het digitaal intekenen in de plenaire vergadering niet in strijd is met de Grondwet.

De plenaire vergaderingen van de Eerste Kamer vinden als gevolg van de coronamaatregelen sinds dinsdag 12 mei 2020 fysiek plaats in de Ridderzaal, commissievergaderingen vinden vrijwel uitsluitend langs digitale weg plaats.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.