3e Plenaire vergadering Conferentie Toekomst EuropaDe derde plenaire vergadering van de Conferentie over de Toekomst van Europa (CoFE) vond 21 en 22 januari 2022 plaats, zowel fysiek in het Europees Parlement in Straatsburg als online. Deze derde vergadering stond volledig in het teken van de bespreking van de aanbevelingen uit de Europese burgerpanels over Europese democratie, Europese waarden, rechten, rechtsstaat en veiligheid, Klimaat en milieu en Gezondheid. Ook de aanbevelingen die voortvloeien uit de nationale burgerpanels van Nederland, Frankrijk en België werden plenair gepresenteerd. De aanbevelingen van de Europese burgerpanels en van de nationale panels zijn te raadplegen op het Digitaal Platform van de Conferentie.

Conferentie over de toekomst van Europa - algemene foto
Grotere versie foto

De leden van de delegatie uit de Eerste Kamer en Tweede Kamer namen allen digitaal deel. Senator Ria Oomen-Ruijten (CDA) bedankte in haar interventie tijdens de plenaire sessie de burgers voor het vele werk dat was verzet en vroeg de organisatie nu te verduidelijken welke concrete vervolgstappen zullen worden genomen om met deze aanbevelingen aan de slag te kunnen gaan. Zij ging vervolgens in op een aantal van de aanbevelingen over Europese democratie en sprak daarbij onder andere over de noodzaak om schendingen van de rechtsstaat in de Europese Unie (EU) effectief te kunnen bestraffen.

Senator Bastiaan van Apeldoorn (SP) benoemde in de sessie over klimaat en milieu een aantal specifieke aanbevelingen die er naar zijn mening in het bijzonder uitspringen, waaronder de aanbeveling over de verantwoordelijkheid van vervuilers. Van Apeldoorn vroeg daarnaast nog bijzondere aandacht voor sociale rechtvaardigheid binnen het klimaatbeleid. Hij onderstreepte echter ook dat niet alle door de Europese burgerpanels genoemde aanbevelingen op Europees niveau zouden moeten worden opgepakt.

De plenaire vergadering was voorzien in december, maar wegens de coronapandemie uitgesteld. De volgende plenaire vergadering vindt naar verwachting plaats in maart 2022.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Conferentie over de toekomst van Europa - algemene foto
Afbeelding 1 - Conferentie over de toekomst van Europa - algemene foto