Senator Kox President Parlementaire Assemblee Raad van Europa (PACE)Eerste Kamerlid Tiny Kox (SP) is maandag in Straatsburg gekozen tot President van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Hij volgt in die functie de Belg Rik Daems op die sinds 2020 President van de Parlementaire Assemblee was. Kox, die sinds 22 januari 2007 lid is van de Parlementaire Assemblee, werd na een stemming gekozen. Hij kreeg 164 stemmen, zijn Oekraïense tegenkandidate Mariia Mezentseva kreeg 80 stemmen. Het presidentschap is voor één jaar, met de mogelijkheid tot herverkiezing van één jaar.

Senator Kox gekozen als President van de Parlementaire Assemblee Raad van Europa
Grotere versie foto

In zijn aanvaardingsspeech benadrukte Kox dat hij als nieuw-verkozen President zal voortgaan met de weg die de Assemblee is ingeslagen. Hij complimenteerde zijn voorganger Rik Daems voor zijn uitstekende werk rondom de Istanbul Conventie en het tegengaan van geweld tegen vrouwen, klimaat en mensenrechten en artificiële intelligentie. Ook stelde hij dat de assemblee een onafhankelijk platform is voor politieke dialoog en samenwerking. Voorts zei hij in zijn speech dat we momenteel in gevaarlijke tijden leven en dat dat een grote verantwoordelijkheid legt op alle 47 deelnemende lidstaten en parlementariërs.

Kox is de derde Nederlandse President van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Eerder vervulden het Eerste Kamerlid en de latere Voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden (2005-2008) en het Eerste Kamerlid Hans de Koster (1978-1981) die functie.

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, beter bekend als de PACE (Parliamentary Assembly Council of Europe) is samengesteld uit 324 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de lidstaten van de Raad van Europa. In de Raad van Europa zijn 47 landen verenigd om binnen Europa de mensenrechten te handhaven en de democratie en de rechtsstaat te bevorderen. De Parlementaire Assemblee adviseert het Comité van Ministers van de Raad van Europa waarin de ministers van Buitenlandse Zaken van de aangesloten landen zitting hebben.

De Nederlandse PACE-delegatie bestaat uit zes leden: vier Eerste Kamerleden en twee Tweede Kamerleden. Daarnaast zijn er zeven plaatsvervangende leden: drie uit de Eerste Kamer en vier uit de Tweede Kamer.

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) vergadert vier keer per jaar een week in het Palais de l'Europe in Straatsburg. Drie vergaderingen per jaar vóór de zomer in januari, april en juni en één vergadering in september/oktober. De verslagen van deze bijeenkomsten worden gepubliceerd als Kamerstuk in de serie 20.043.

De Raad van Europa werd in mei 1949, vier jaar na de Verenigde Naties, in Londen opgericht als reactie op de verwoestingen en gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog. Tien landen stonden aan de wieg van deze nieuwe organisatie: België, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 traden ook alle Oost- en Centraal-Europese landen toe.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Senator Kox gekozen als President van de Parlementaire Assemblee Raad van Europa
Afbeelding 1 - Senator Kox gekozen als President van de Parlementaire Assemblee Raad van Europa