Alle commissievergaderingen Eerste Kamer openbaarVanaf dinsdag 10 mei zijn alle commissievergaderingen van de Eerste Kamer openbaar. Dit betekent dat de commissievergaderingen toegankelijk zijn voor publiek en ook te volgen zijn via livestream op de website van de senaat. Tot voor kort waren alleen sommige commissievergaderingen zoals mondelinge overleggen en deskundigenbijeenkomsten openbaar.

Commissiekamer Eerste Kamer
Grotere versie foto

Om de openbaarheid van commissievergaderingen mogelijk te maken, zijn in december 2017 enkele wijzigingen aangebracht in het Reglement van Orde van de Eerste Kamer. In verband met de ruimtelijke en technische beperkingen van het Kamergebouw aan het Binnenhof werd bepaald dat de openbaarheid van commissievergaderingen op een later moment in werking kon laten treden.

De tijdelijke huisvesting aan de Kazernestraat (waar de Eerste Kamer sinds de zomer van 2021 is gevestigd) beschikt wel over de technische en ruimtelijke faciliteiten om commissievergaderingen live uit te zenden en toegankelijk te maken voor publiek. De coronamaatregelen lieten het destijds echter nog niet toe om publiek te ontvangen. Vanaf het moment dat de vaste Kamercommissies weer fysiek konden vergaderen, is besloten tot de inwerkingtreding van de openbaarheid van commissievergaderingen per 10 mei a.s.


Livestreams en bijwonen

Klik vervolgens op het afspeelicoontje naast de vergadering om live mee te kijken.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Commissiekamer Eerste Kamer
Afbeelding 1 - Commissiekamer Eerste Kamer