Basisschoolleerlingen in debat in de Derde KamerOp vrijdag 13 mei 2022 vond het finaledebat van de Derde Kamer plaats. De Derde Kamer is een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer en ProDemos voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs.

Grotere versie foto

Ieder jaar worden basisscholen uitgenodigd mee te doen aan de Derde Kamer. Met lespakketten krijgen de leerlingen uitleg over de werking van het parlement. De scholen kunnen stellingen voor een debat inzenden, waaruit jaarlijks enkele scholen worden geselecteerd om naar de Eerste Kamer te komen voor een finaledebat. Dit jaar zijn groep 7/8 van basisschool Kronenburgh uit Rijswijk en groep 8 van basisschool De Triangel uit Capelle aan den IJssel uitgenodigd in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer. Hun inzendingen in de voorronden behoorden tot de slimste en creatiefste.

Tijdens het finaledebat zijn de leerlingen verdeeld over drie fracties: de groene, de blauwe en de roze. De ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Arda Gerkens, leidde het debat. Voor de ondersteuning van de fracties werkten de Eerste Kamerleden Mei Li Vos, Saskia Kluit, Toine Beukering en Bob van Pareren en Tweede Kamerleden Mariëlle Paul en Erik Haverkort mee, net als ambtelijke medewerkers van de Eerste Kamer. Het debat was verdeeld in drie rondes. Per ronde verdedigden de fracties een stelling.

De groene fractie verdedigde de stelling "Kinderen mogen geen gewelddadige series van boven de 16 jaar kijken (zoals Squid Game)” , de blauwe fractie de stelling "Je mag alleen op een elektrische step of fiets als je boven de 12 jaar bent” en de roze fractie de stelling "Er komt een maximale schermtijd per leeftijd, zodat kinderen niet te lang achter een scherm zitten”. Kinderen van de andere fracties hadden vervolgens de mogelijkheid om vragen stellen bij de interruptiemicrofoon.

Na afloop van het debat vond er een hoofdelijke stemming plaats over welke fractie de stelling het beste heeft verdedigd. De blauwe fractie werd daarbij als winnaar aangekondigd. Daarna is de dag feestelijk afgesloten. Meer informatie over de Derde Kamer en eerdere finaledebatten is te vinden op www.derdekamer.nl.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 5 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.