Eerste Kamer stemt in met btw-verlaging energie



De Eerste Kamer is dinsdag 28 juni akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Rij van het ministerie van Financiën over extra fiscale koopkrachtmaatregelen vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Met het voorstel wordt de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%.

De staatssecretaris had na de commissievergadering Financiën van dinsdag 21 juni jl. per brief aangedrongen op een spoedbehandeling door de Eerste Kamer van het wetsvoorstel, zodat de maatregelen per 1 juli 2022 zouden kunnen ingaan. Mocht de Kamer dat niet lukken dan zou hij een beleidsbesluit voorbereiden met eenzelfde doel, zo schreef hij.

De Kamer zag zich dus gesteld voor de keuze het wetsvoorstel in één vergaderdag af te handelen of geconfronteerd te worden met een beleidsbesluit. De commissie had twijfel over de juridische basis van het te nemen besluit en stelde hierover vragen, die nog dezelfde dag werden beantwoord. De antwoorden namen de twijfel bij de commissieleden echter niet weg. De commissie gad desondanks toch de voorkeur aan het uitbrengen van eindverslag om het wetsvoorstel nog dezelfde avond af te kunnen doen als hamerstuk. Zo kunnen de maatregelen toch op tijd in gaan.

Op de nu gevolgde procedure zal de Kamer nog wel in een plenair debat met de staatssecretaris terug te komen, bijvoorbeeld in het kader van de behandeling van wetsvoorstel tot wijziging van de begroting Financiën samenhangend met de Voorjaarsnota 2022.


Deel dit item: