Open Monumentendag tijdelijke Eerste Kamergebouw druk bezocht



Open Monumentendag heeft dit jaar 2100 bezoekers naar de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer getrokken. De route ging onder andere langs de plenaire zaal van de Eerste Kamer, door de wandelgangen en door het monumentale Huis Huguetan. Voor kinderen was er een speurtocht. Ook waren de genomineerde foto's voor de Prinsjesfotoprijs te zien.

In gesprek met Eerste Kamerleden

In de plenaire vergaderzaal konden bezoekers in gesprek met Eerste Kamerleden die een deel van de dag aanwezig waren. Daar werd ruim gebruik van gemaakt. Naast Voorzitter Jan Anthonie Bruijn waren de senatoren Bob van Pareren en Toine Beukering (beiden Fractie-Nanninga) aanwezig.

Veel belangstelling voor stellingen

Bezoekers konden stemmen over een drietal stellingen. De stelling 'De Eerste Kamer moet direct worden gekozen' (in plaats van indirect door Provinciale Staten zoals nu het geval is) werd ongeveer evenveel afgewezen als gesteund. Zeer veel steun was er daarentegen voor de stelling 'Alle Kamerleden moeten lesgeven over het Nederlandse parlement'. Op de stelling 'De Eerste Kamer kan beter worden afgeschaft' werd het meeste gereageerd; het aantal tegenstanders overtrof daar het aantal voorstanders.

Tijdelijke huisvesting

Het was de eerste keer dat het tijdelijke onderkomen Eerste Kamer tijdens Open Monumentendag te bezoeken was. Vorig jaar was de voorlopig laatste openstelling aan het Binnenhof. De Eerste Kamer verhuisde toen van het Binnenhof naar de Kazernestraat in verband met de renovatie van het Binnenhof de komende jaren.

Het huidige gebouw aan de Kazernestraat is als nieuwbouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw gerealiseerd. Huis Huguetan, het monumentale deel aan het Lange Voorhout, is in 1734 gebouwd als stadspaleis voor Adriënne-Marguerite Huguetan.


Deel dit item: