Mondeling overleg gaswinning en schadeherstel



De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) voerde dinsdag een mondeling overleg met staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw. In dit overleg kwamen onder meer de gaswinning in Groningen en elders in Nederland, de situatie met de gasopslag voor de komende winter en de stand van zaken met betrekking tot de versterkingsoperatie van huizen en gebouwen in Groningen aan de orde.

Diverse Eerste Kamerleden uitten hun zorgen over de voortgang in de aanpak van de schade als gevolg van gaswinning in Groningen. De versterkingsoperatie gaat te traag en er treedt ongelijkheid op in de behandeling van de schadegevallen. Ook uitten meerdere Eerste Kamerleden hun zorgen over het eventueel weer opendraaien van de gaskraan in Groningen.

Voor de meeste Kamerleden is dit een onwenselijke situatie. Eerste Kamerleden toonden zich ook bezorgd over de zeer sterk gestegen energieprijzen voor burgers en bedrijven en de schade voor de Nederlandse economie. Er was wel waardering dat het kabinet nu, anders dan soms in het verleden, de veiligheid van de bewoners centraal stelt bij besluiten over gaswinning in Groningen.

Staatssecretaris Vijlbrief gaf aan dat veiligheid voor de bewoners in Groningen inderdaad leidend is voor het kabinet. Voor de komende winter verwacht hij geen tekort aan gas: de opslag is vrijwel vol.

De winning van het Groningse aardgas gaat volgens Vijlbrief zoals afgesproken nog even 'op de waakvlam', ter voorbereiding op volledige stopzetting in 2023 of 2024. Het kabinet zal hiervan alleen in een uiterste geval afwijken: wanneer dat nodig is voor de veiligheid elders in het land - of in landen die ons gas afnemen - in verband met bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen, maar die situatie doet zich volgens de staatssecretaris vooralsnog niet voor. Hij erkende wel dat de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie trager gaan dan wenselijk is. Op dat eerste punt heeft hij inmiddels extra actie ondernomen, maar hij heeft er wel een hard hoofd in dat de doelstelling bij de versterkingsoperatie - 13.000 woningen verbeterd in 2028 - zal worden gehaald.


Deel dit item: