Eerste Kamerleden in Reykjavik voor Raad van Europa



De vergadering van de delegatieleiders van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa vond op 24 en 25 november plaats in Reykjavik. Vanwege het halfjaarlijkse voorzitterschap van IJsland van het Comité van Ministers van de Raad van Europa kwam de zogeheten Standing Committee in de IJslandse hoofdstad bijeen. Centraal stond de voorbereiding van de vierde Top van regeringsleiders in mei 2023. Drie Eerste Kamerleden waren bij de vergadering aanwezig: Tiny Kox (SP, President van de Assemblee), Petra Stienen (D66, delegatieleider) en Margreet de Boer (GroenLinks, rapporteur).


Vierde Top van regeringsleiders in 2023

Op 16 en 17 mei 2023 komen de regeringsleiders van de Raad van Europa bijeen in Reykjavik om over de toekomst van organisatie te spreken. Als President van de Assemblee heeft Tiny Kox zich hard gemaakt voor het plaatsvinden van deze Top en voor een sterke betrokkenheid van de Assemblee hierbij. De Standing Committee nam een verklaring aan #RoadtoReykjavik: towards a 4th Summit which meets Europeans' expectations waarin staat dat de vierde top de basis moet leggen voor een toekomstgerichte vernieuwing van de Raad van Europa met meer politieke en financiële middelen om bij te dragen aan de totstandbrenging van vrede, stabiliteit en welvaart ten behoeve van alle Europeanen tegen de druk van autoritaire en totalitaire regimes in.


International dag geweld tegen vrouwen

Ter gelegenheid van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen ging een onderdeel van het programma over digitaal geweld tegen vrouwen. Ragnhildur Arnljótsdóttir, permanent vertegenwoordiger van IJsland bij de Raad van Europa, de directeur internetveiligheid bij de nationale politie en GREVIO-lid María Rún Bjarnadóttir, en het hoofd van de afdeling onderzoek naar seksuele misdrijven Ævar Pálmi Pálmason spraken over de holistische aanpak van IJsland, waarbij nauw wordt samengewerkt tussen de ministeries van justitie, sociale zaken en politie.


Actualiteitendebat over Russische agressie

In het actualiteitendebat werd wederom stil gestaan bij de Russische agressie in Oekraïne en de oorlog die al negen maanden duurt. Stienen sprak over de ontvangst van een Oekraïense delegatie in de Eerste Kamer in december en marge van hun bezoek aan het Internationaal Strafhof. Voorts refereerde ze naar de recente uitspraak van de MH17 zaak. "Alle opgedane ervaringen in deze zaak kunnen worden gebruikt voor de oprichting van een speciaal tribunaal door Oekraïne," aldus Stienen.


Impact van covid-19 beperkingen op het maatschappelijk middenveld

De Boer verdedigde haar rapport over de impact van covid-19 beperkingen voor de ruimte voor het maatschappelijke middenveld. Zij benoemde dat de coronaperiode voor maatschappelijke organisaties een uitdagende tijd was, maar dat de organisaties zich snel hebben aangepast en flexibel waren, bijvoorbeeld in de manier om elkaar te treffen en toegang te krijgen tot overheidsinformatie. In een van de aanbevelingen roept zij de lidstaten op tot het voldoen aan internationale rechtsnormen die relevant zijn voor het functioneren van de samenleving, zoals het recht op vrijheid van vergadering, vereniging en meningsuiting.


Women@pace

Op vrijdagochtend in een ontbijtsessie kwamen vrouwelijke politici verenigd in Women@pace en alle vrouwelijk IJslandse parlementsleden bijeen onder leiding van Stienen. De premier van IJsland, Katrin Jakobsdóttir, benadrukte dat alle vrouwen leiders kunnen worden, maar dat het noodzakelijk is een beleid te garanderen dat hen daarbij helpt. De eerste vrouwelijke president in de wereld (1980-1996), Vigdís Finnbogadóttir, vertelde veel steun destijds te hebben ontvangen van zeelieden. "Zij hebben me vooruit geduwd. Zij wisten dat vrouwen thuis alles regelden en in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen." Ze onderstreepte dat je je als vrouw niet moet verontschuldigen en dat je voor vriendschappen met mannen in de politiek moet zorgen om je idealen voor elkaar te krijgen.


Deel dit item: