Senaat steunt verstrekken abortuspil door huisarts



De Eerste Kamer heeft dinsdag 6 december ingestemd met het wetsvoorstel van de Tweede Kamer om legale medicamenteuze afbreking van de zwangerschap door de huisarts, door middel van de abortuspil, mogelijk te maken. Het voorstel, een initiatief van Tweede Kamerleden Ellemeet (GroenLinks), Kuiken (PvdA), Paternotte (D66) en Van Wijngaarden (VVD), kreeg de steun van de fracties van Fractie-Nanninga (-1), PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, Fractie-Otten, CDA, VVD, 50PLUS en Fractie-Frentrop. De fracties van PVV, SGP, ChristenUnie, FVD en senator Van Pareren (Fractie Nanninga) stemden tegen. De OSF was afwezig.

Met het initiatiefvoorstel wordt het mogelijk de abortuspil op een laagdrempelige wijze via de huisarts te verstrekken. Om dit te regelen wordt de uitzondering op de strafbaarheid van de zwangerschapsafbreking uitgebreid tot afbreking van vroege zwangerschappen via de huisarts. Die uitzondering geldt nu nog alleen voor de abortusartsen en artsen in een ziekenhuis of een abortuskliniek. De initiatiefnemers willen zo de keuzevrijheid vergroten van vrouwen om de zwangerschap af te breken met een medicatie bij een vertrouwde hulpverlener.

Tijdens het debat een week eerder spraken de woordvoerders van GroenLinks, PvdA, D66, VVD, SP (mede namens PvdD) en Fractie-Otten al onomwonden hun steun uit voor het wetsvoorstel. Voor hen staat het vergroten van de keuzevrijheid van vrouwen voorop. De woordvoerders van CDA, ChristenUnie en SGP hadden nog veel vragen over de balans in de huidige abortuswet tussen het recht van de vrouw om te beslissen over haar eigen lichaam en het ongeboren leven.

Meerdere woordvoerders vroegen minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die de wet moet gaan uitvoeren, om in te gaan op zorgen dat met het toestaan van de abortuspil bij de huisarts mogelijk het voortbestaan van de abortusklinieken wordt bedreigd, de mogelijkheden voor abortus op de BES-eilanden, de gevolgen van het wetsvoorstel voor de werkdruk van huisartsen en de inzet van seksuele voorlichting om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.


Deel dit item: