Verzamelwet VWS 2022: debat samengevat



De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 4 juli met minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de Verzamelwet VWS 2022. De Eerste Kamer stemt dinsdag 11 juli over het wetsvoorstel en een motie van senator Kox (SP) die de minister vraagt om met een apart wetsvoorstel te komen voor de versoepeling van de verkooppunten van zelfgeneesmiddelen.

Met het voorstel wil het kabinet onjuiste verwijzingen, redactionele fouten, technische aanvullingen of verduidelijkingen corrigeren. Daarnaast dienen enkele voorstellen ter verduidelijking en nadere invulling van eerder gemaakte beleidskeuzes of jurisprudentie, aldus de toelichting bij het wetsvoorstel.

Tijdens het debat bleek dat de woordvoerders van SP, CDA (ook sprekend namens SGP) en ChristenUnie van mening zijn dat er sprake is van meer dan alleen technische wijzigingen. Zij menen dat de versoepeling van de verkoop van zogeheten UAD-geneesmiddelen niet thuishoort in de Verzamelwet en vroegen de minister met een apart wetsvoorstel te komen waarin dit wordt geregeld. D66 was die mening niet toegedaan, maar vroeg de minister wel toe te zeggen om de versoepeling te monitoren en de Kamer daar volgend jaar over te berichten.


Motie

Er is één motie ingediend. De motie-Kox c.s. verzoekt de minister af te zien van invoering bij Koninklijk Besluit van art III onderdeel c van de Verzamelwet VWS 2022 en een eventuele wijziging van art 62 van de Geneesmiddelenwet per separaat wetsvoorstel aan het parlement voor te leggen. De motie is door de minister ontraden.


Impressie van het debat

Senator Kox (SP) zei dat de Kamer ervan op aan moet kunnen dat in een Verzamelwet niets anders zit dan technische wijzigingen, en geen voorstellen met een omstreden inhoud. In dit wetsvoorstel zitten volgens hem wel inhoudelijke voorstellen die politiek en inhoudelijk omstreden zijn. Het gaat om versoepeling van de verkoop van zelfgeneesmiddelen zoals ibuprofen en diclofenac. Volgens de SP zet de minister de deur open naar meer ongelukken. Bovendien, zo zei Kox, hebben zorgprofessionals zelf ook hun zorgen over de versoepeling uitgesproken. De SP vindt dat dit soort medicijnen door de drogist en de apotheek moeten blijven worden verkocht. Kox vroeg de minister dan ook deze inhoudelijke wijziging in een aparte wet naar het parlement sturen.

Senator Prins (CDA) sprak mede namens de SGP. Dit deel van de wet roept verschillende reacties op, zei zij, waardoor de vraag ontstaat of deze wijziging wel in de voorliggende Verzamelwet thuishoort. Prins wees op eerdere discussies in de Kamer over het onderbrengen van verschillende onderwerpen in een verzamelwet. Onder andere in 2015 toen de Eerste Kamer met algemene stemmen een motie van toenmalig senator Hoekstra aannam om eigenstandige wetsvoorstellen niet langer te koppelen. Wat het CDA en de SGP betreft hoort het onderdeel inzake de verkoop en het advies van UAD-geneesmiddelen niet in deze Verzamelwet thuis.

Senator Talsma (ChristenUnie) wees op een advies van de afdeling Advisering van de Raad van State waarin staat dat in het verkooppunt moeten voldoende drogisten en apotheken fysiek aanwezig zijn. Advies op afstand, zoals in de voorliggende wet wordt voorgesteld, is in strijd met de wettelijke bepaling. Wil de wetgever iets anders, dan moet er een wetswijziging komen, aldus de Raad van State. De ChristenUnie deelt de mening dat een dergelijke wetswijziging niet in een Verzamelwet thuishoort. Talsma zei dat zijn fractie behoefte heeft aan een voldragen en onderbouwd wetsvoorstel voor de wijziging van de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen.

Senator Van Meenen (D66) die zijn maidenspeech hield, zei dat zijn fractie zich kan vinden in de verzamelde wijzigingen. Hij had nog wel enkele vragen. Zo wilde hij weten of met dit voorstel digitale advisering bij een online verkooppunt wordt toegestaan. Verder vroeg hij de minister deze verandering zorgvuldig te monitoren. Centraal moet de vraag staan wat het effect is als een medewerker niet meer fysiek aanwezig is in de verkooppunten. Van Meenen vroeg de minister hierover volgend jaar een evaluatie naar de Eerste en Tweede Kamer te sturen. Tot slot vroeg hij de minister aan te geven wat de consequenties zijn als het wetsvoorstel wordt verworpen.

Minister Kuipers (VWS) antwoordde de Kamer dat hij de wijziging van artikel 62 van de Geneesmiddelenwet waarin het advies van drogisten wordt geregeld als een technische wijziging ziet. Met de wijziging wordt hersteld wat de bedoeling van de wet is geweest: borgen dat voorlichting over zelfzorgmedicatie altijd beschikbaar en goed is. Als het wetsvoorstel wordt verworpen, zullen er negatieve gevolgen zijn. Dan mag de verkoop alleen plaatsvinden in de fysieke aanwezigheid van een drogist. Dan kan er niet meer online worden besteld, en kan er ook niet meer advies via telefoon of videobellen worden gegeven. Dat is een probleem voor gemeenten waar geen drogist is. Volgens de minister is dit een grote stap terug in de tijd.



Deel dit item: