Mondeling overleg toezegging registratie ritueel geslachte dieren



De leden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voerden op dinsdag 11 juli 2023 een mondeling overleg met minister Adema voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Op 12 juni 2012 heeft de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken aan de Eerste Kamer toegezegd om, naar aanleiding van vragen van het lid Faber-van de Klashorst (PVV), de registratie van het totaal aantal ritueel geslachte dieren, gedifferentieerd naar diersoort, en van waarheen deze dieren geëxporteerd worden, beter op orde te krijgen. Per brief van 20 december jl. heeft de toenmalige minister van LNV de Kamer geïnformeerd over het rapport van Wageningen University & Research, dat inzicht verschaft in het aantal dieren in Nederland dat ritueel onbedwelmd geslacht wordt.

De voormalige commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) besprak op 23 mei jl. het verslag van nader schriftelijk overleg (31571, AI) en de status van toezegging T01556. Zij besloot toen - mede gelet op de lange voorgeschiedenis waarbij veelvuldig schriftelijk overleg is gevoerd over deze toezegging - tot een mondeling overleg met de minister van LNV over de status van de toezegging teneinde mogelijk te komen tot een finale afronding van dit onderwerp.


Deel dit item: