Senator Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) bezocht Kirgizië en Tadzjikistan van 24 tot 30 april 2025. Dat deed ze in haar rol als Speciaal Gezant Centraal-Azië van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA). Het eerste deel van de reis bestond uit een tweedaags bezoek aan Kirgizië. De focus lag hier op het versterken van regionale samenwerking, het bevorderen van klimaatbestendigheid en het promoten van schone energie. Tijdens het driedaagse bezoek aan de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe sloot Karimi aan bij een delegatie van 15 parlementsleden uit 14 verschillende OVSE-landen. Het voornaamste doel van dit deel van de reis was kennismaken met verschillende OVSE-projecten. De senator zal haar bevindingen opgedaan tijdens haar werkbezoek presenteren tijdens de Jaarvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee in Porto eind juni.
In Kirgizië werd Karimi vergezeld door senator Ainur Argynbekova, vicevoorzitter van de Kazachse OVSE PA-delegatie. In hoofdstad Bishkek ontmoette ze onder anderen parlementsvoorzitter Nurlanbek Turgunbek uulu, met wie ze sprak over het verdrag dat Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan in maart 2025 sloten. Dat verdrag maakte aan einde aan een slepend grensconflict. Karimi: ‘Deze overeenkomst is een mooi voorbeeld van vreedzame conflictoplossing. Het biedt hoop, vooral in een tijd waarin er zoveel oorlogen en gewelddadige conflicten zijn. Dit zal ongetwijfeld een positief effect hebben, niet alleen op handel en economische kansen, maar ook op het dagelijkse leven van mensen in de regio.’
Veerkracht
Karimi sprak in Bishkek ook met Meder Mashiev, minister van natuurlijke hulpbronnen, ecologie en technisch toezicht, de Ombudsman en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties. De delegatie werd door ambassadeur Alexey Rogov bijgepraat over initiatieven die de regionale veiligheid moeten versterken en een open en veerkrachtige samenleving bevorderen. De delegatie sprak verder met Eduard Kubatov, voorzitter van de federatie voor bergbeklimmen en sportklimmen en met docenten en studenten van de OVSE Academie. Karimi gaf aan deze academie een lezing over de rol van het maatschappelijk middenveld bij het waarborgen van mensenrechten.
Het driedaagse bezoek aan de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe werd geleid door OVSE PA-President Pia Kauma. De delegatie besprak het werk van de OVSE met vertegenwoordigers van de regering, het parlement, de internationale gemeenschap en het maatschappelijk middenveld. Het OVSE-programmabureau, al dertig jaar actief in Tadzjikistan, begon haar activiteiten in 1994 tijdens de vijf jaar durende burgeroorlog. Toen lag de nadruk op het faciliteren van de dialoog, het bevorderen van de mensenrechten en het verlenen van hulp aan het land bij het ontwikkelen van democratische instellingen. Tegenwoordig richt het bureau zich op wapenbeheersing, terrorismebestrijding, grensbeheer en mensenhandel. Gendergelijkheid, in het bijzonder door middel van advisering en kennisuitwisseling, is ook een belangrijk onderwerp voor het bureau.
Veiligheid
De delegatie bezocht in Tadzjikistan twee belangrijke OVSE-projecten: het Border Management Staff College (BMSC) en het Regional Hazards Explosive Training Centre (REHTC). Het BMSC traint officieren op het gebied van veiligheid in de hele OVSE-regio, het REHTC houdt zich bezig met het identificeren en verwijderen van explosieven. De delegatie sprak verder met Shermuhammad Shohiyon, ondervoorzitter van het parlement en Sirodjiddin Muhriddin, minister van Buitenlandse Zaken. Delegatieleider Pia Kauma werd ontvangen door de Tadzjiekse President Emomali Rahman. Kauma en Rahman bespraken de samenwerking met de OVSE en de regionale veiligheidsagenda. In gesprekken met maatschappelijke organisaties waren mensenrechten een belangrijk onderwerp. Twintig procent van de gevangenen verdacht van extremisme vastzit zonder een eerlijke rechtszaak en dat baart de delegatie zorgen. Het driedaagse bezoek werd afgesloten bij grenspost ‘Nizhniy Pyanj’. Daar kon de delegatie het werk waarnemen van de troepen bij de grens met Afghanistan en zien hoe de OVSE de grenscapaciteit van Tadzjikistan versterkt.