Plenair Lokin-Sassen bij stemming Wet zorgplicht kinderarbeid



Verslag van de vergadering van 14 mei 2019 (2018/2019 nr. 28)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.51 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Lokin-Sassen i (CDA):

Dank u, voorzitter. Doeltreffende bestrijding van kinderarbeid wereldwijd kan vanzelfsprekend rekenen op de volledige steun van de CDA-fractie. Maar juist die doeltreffendheid wordt zowel door de Raad van State als door de beoogd toezichthouder ernstig in twijfel getrokken. En dat is niet het enige. Het wetsvoorstel lijdt aan strafrechtelijke mankementen, zoals het niet wettelijk geborgd zijn dat beide Kamers der Staten-Generaal de AMvB, die schier alles inhoudelijk zal regelen, voorgehangen krijgen. Voorts is de bepaling die in deze wet staat dat de wet bij KB kan worden ingetrokken staatsrechtelijk een monstrum. Een wet kan niet door een lagere regeling worden ingetrokken.

Wij delen de vrees van de regering dat de brede, integrale aanpak die door haar in samenwerking met het bedrijfsleven thans in de imvo-contracten gestalte krijgt om onder andere kinderarbeid wereldwijd te bestrijden, door dit voorstel negatief wordt beïnvloed. Het terechte belang van een gelijk speelveld voor alle bedrijven wordt door dit wetsvoorstel evenmin gerealiseerd. Het is slechts een inspanningsverplichting en dat wordt voor ieder bedrijf individueel op andere wijze ingevuld.

Last but not least: de initiatiefneemster heeft zelf geconcludeerd dat dit wetsvoorstel niet eerder dan medio 2022 in werking zal kunnen treden in verband met de evaluatie en de uitwerking van de AMvB. Het lijkt de CDA-fractie daarom zinvoller om in de tussenliggende periode een nieuw wetsvoorstel aanhangig te maken, waar bovengenoemde ernstige feilen niet aan kleven.

Mijn fractie zal helaas haar stem niet aan het voorstel kunnen geven.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Lokin. Ik kijk nog even naar de andere kant. Mevrouw Stienen.