Plenair Crone bij stemming Aanvullingswet geluid Omgevingswet



Verslag van de vergadering van 18 februari 2020 (2019/2020 nr. 21)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.06 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Crone i (PvdA):

Voorzitter, dank u wel. Dit is in het kader van het herstel van mijn heupen, en de stappenteller doet mee. Wij zullen voor de wet stemmen, omdat we daarin een aantal verbeteringen zien. Los van de integrale afweging komen er betere voorzieningen om de landelijke normen, die overeind blijven, te handhaven in de instructieregels, maar ook waar nodig daarvan te kunnen afwijken onder strikte gronden. En omdat de wet ook voorziet in vooruitkijken. Als je een initiatief neemt, moet je al tien jaar vooruitkijken wat de geluidhinder zal zijn. Nu is het pech als de groei van het verkeer of iets anders daarna gebeurt. En we zijn blij dat de minister ook enthousiast is. Want waar hebben we het over als we preventief beleid voeren en we gaan allemaal elektrisch rijden? Dan neemt heel veel geluid af, maar terecht zegt D66 dat piekbelasting van brommers en anderszins de echte hinder is. De minister heeft gelukkig toegezegd dat ze met andere bewindslieden zal toezien op strakkere handhaving op dat punt. Daar hebben wij hoge verwachtingen van.

Het zal u niet verbazen, voorzitter, dat wij tegen de motie zullen stemmen. Niet alleen om de procedurele reden dat we bij een wet die over decentralisatie gaat wachten wat er decentraal wordt gevonden, maar ook omdat inhoudelijk volstrekt niet precies is geformuleerd om welke gebieden het gaat, maar ook niet dat kennelijk alle geluidsbevoegdheden voor deze gebieden naar de provincies gaan. Want zo staat het er: de provincie wordt het bevoegd gezag. Als het alleen een bemiddelende rol wordt, dan kunnen we ons daar iets bij voorstellen, want die kun je op verschillende manieren invullen. Maar het bevoegd gezag gaat nu weg bij de gemeenten, en eigenlijk altijd. En dat was nou net niet de bedoeling van de Omgevingswet.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Crone. Zijn er nog andere leden die over de Aanvullingswet geluid Omgevingswet een stemverklaring willen afleggen? Dat is niet het geval.

Dan stemmen we bij zitten en opstaan.