Plenair Van der Linden bij stemming moties, ingediend bij de Algemene financiële beschouwingen



Verslag van de vergadering van 29 november 2022 (2022/2023 nr. 10)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.57 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van der Linden i (Fractie-Nanninga):

Voorzitter. Wij nemen met uw welnemen ook gelijk een aantal moties die zijn ingediend.

De motie-Karimi c.s. over een herziening van het boxenstelsel. Wij zijn voor grondige vereenvoudiging van het belasting- en toeslagenstelsel, maar dit vinden wij te rigide, dus hier zullen wij tegenstemmen.

De motie-Van Strien c.s. over uittreding uit de euro. Wij interpreteren deze motie zo dat een breed fundamenteel debat in de samenleving over de euro ook onderdeel is van de "noodzakelijke stappen" die worden verzocht aan het kabinet. Daarom steunen wij deze motie.

De motie-Van Apeldoorn c.s. over het niet bezuinigen op publieke voorzieningen ter financiering van het prijsplafond op energie. Wij vinden bezuinigen vooral belangrijk voor de overheidsfinanciën op lange termijn. Daarbij mag wat ons betreft ook naar publieke voorzieningen worden gekeken, zoals gesubsidieerde schoonmaakhulp in de zorg. Dit prijsplafond is echter een kortetermijnmaatregel, dus deze motie om niet op korte termijn rücksichtslos op publieke voorzieningen te bezuinigen, zullen wij steunen. Wij zijn daar dus voor.

De motie-Prast c.s. over dwingende maatregelen om overbodig energieverbruik te verbieden. Wij zijn tegen dwang en drang. Het is ook niet nodig, want iedereen is momenteel bezig met energie besparen. Daar hoeven wij geen handhavingscapaciteit op in te zetten.

De motie van mevrouw Prast c.s. over verlaging van het btw-tarief op het ov naar nul. Wij zijn daar niet principieel op tegen, maar op dit moment zien wij andere prioriteiten, zoals btw op energie of zelfs op groente en fruit. Dat moet goed afgewogen worden. Daarom zijn wij hiertegen.

Dan tot slot de motie-Frentrop c.s. over de box 3-heffing. Het aanbieden van excuses is een heet hangijzer in Nederland, zeker wanneer het mensenrechten betreft. De Hoge Raad heeft recentelijk duidelijk geoordeeld. Het minste wat het kabinet kan doen, is sorry zeggen. Die bereidheid hebben wij vorige week niet gezien. Wij zijn dus voor deze motie.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van der Linden. Wenst een van de andere leden op dit moment een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval. Dan stemmen we over de motie van het lid Karimi c.s.

We stemmen bij zitten en opstaan.