T00340

Toezegging bij begrotingsstaat buitenlandse zaken 2005 3Minister Van Ardenne is van plan het initiatief om een evaluatie te maken van de schooluniformen en gratis lessen nader te bekijken en dat als voorbeeld voor de evaluatie van de gezondheidssector in Ghana te nemen.


Kerngegevens

Nummer T00340
Oorspronkelijke nummer tz_ESO_2005_5
Status afgevoerd
Datum toezegging 14 juni 2005
Deadline 1 januari 2006
Verantwoordelijke(n) Minister voor Ontwikkelingssamenwerking
Commissie commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Kamerstukken Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2005 (29.800 V)


Uit de stukken

Handelingen EK 2004-2005, 28- 1332

[...]

(blz.1280)

De heer Franken (CDA): [...]

Uit de test blijkt dat het verstrekken van schoolboeken nauwelijks effectief is. Het bleek heel wat effectiever om kinderen ’s ochtends een bordje pap te geven en gratis een schooluniform te verstrekken, maar de ontwormingspillen bleken het meest effectief. Hoe denkt de minister over dergelijke blinde evaluaties? Wordt ook door het ministerie eerst gekeken of de hulp effectief is of wordt hulp gegeven aan organisaties die er van overtuigd zijn dat ze goed doen, zonder op de effectiviteit te letten?

[...]

(blz.1332)

Minister Van Ardenne-van der Hoeven: [...]

Ik kom toe aan een term die ik niet eerder had gehoord, ’’blinde evaluatie’’. Het is goed als zaken als schooluniformen, schoolboeken en gratis les goed worden geëvalueerd. Waarvoor ik wil waken, is dat we niet denken dat de oplossing in het ene land de oplossing in een ander land zal zijn, want dat is niet altijd het geval. Stel dat de schooluniformen een weergaloos succes zijn in Uganda, omdat de kinderen daar graag in een schooluniform naar school gaan, dan kan het best zijn dat het in een buurland helemaal geen succes is, omdat men dat niet als iets heel bijzonders ziet. Die evaluaties zijn nuttig, maar alleen in de context waarbinnen ze worden gehouden. Wel ben ik van plan, dit initiatief nader te bekijken en als voorbeeld voor de evaluatie van de gezondheidssector in Ghana te nemen.

[...]Historie

  • 14 juni 2005
    toezegging gedaan