Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 17 januari 2023



Parlementair jaar 2022/2023, 15e vergadering

Aanvang: 13.30 uur

Sluiting: 14.05 uur

Status: gecorrigeerd


Bekijk de video van dit verslagpunt

Opening

Voorzitter: Bruijn

Tegenwoordig zijn 71 leden, te weten:

Van Apeldoorn, Arbouw, Baay-Timmerman, Backer, Van Ballekom, Van den Berg, Beukering, Bezaan, De Blécourt-Wouterse, De Boer, Bredenoord, Bruijn, De Bruijn-Wezeman, Crone, Dessing, Van Dijk, Dittrich, Doornhof, Essers, Faber-van de Klashorst, Fiers, Frentrop, Ganzevoort, Geerdink, Gerkens, Van Gurp, Van Hattem, Hermans, Huizinga-Heringa, Janssen, Jorritsma-Lebbink, Karakus, Karimi, Kennedy-Doornbos, Niek Jan van Kesteren, Ton van Kesteren, Keunen, Klip-Martin, Kluit, Knapen, Koffeman, Koole, Kox, Krijnen, Van der Linden, Meijer, Moonen, Nanninga, Nicolaï, Oomen-Ruijten, Otten, Van Pareren, Pijlman, Prast, Prins, Raven, Recourt, Rietkerk, Rombouts, Van Rooijen, Rosenmöller, Schalk, Stienen, Van Strien, Talsma, Veldhoen, Verkerk, Van der Voort, Lucas Vos, De Vries en Van Wely,

en mevrouw Bromet, lid Tweede Kamer, de heer Hammelburg, lid Tweede Kamer, en de heer De Hoop, lid Tweede Kamer,

alsmede mevrouw Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en mevrouw Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik open de vergadering van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van dinsdag 17 januari 2023. Ik heet de leden, de medewerkers, de aanwezigen op de publieke tribune en iedereen die deze vergadering via de livestream volgt, van harte welkom. Ik heet ook de ministers Schouten en Bruins Slot van harte welkom.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Berkhout, wegens werkzaamheden in het buitenland;

Atsma en Mei Li Vos, wegens ziekte;

Hiddema, wegens werkzaamheden elders.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Aan het begin van het nieuwe jaar is het goed om kort vooruit te blikken naar wat het jaar zal brengen.

Over minder dan twee maanden, op 15 maart, vinden de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen plaats, en op 30 mei worden de nieuwe leden van de Eerste Kamer gekozen. Dat zal betekenen dat wij op 6 juni afscheid nemen van de Kamerleden die niet terugkeren en dat een week later, op 13 juni, de nieuwe Kamerleden worden geïnstalleerd. Het is voor deze Kamer dan ook een spannende tijd. Ik wens alle mensen die zich hebben gekandideerd voor een van de Provinciale Staten of voor de waterschappen en natuurlijk de kandidaten voor de Eerste Kamer alvast veel succes toe tijdens de verschillende campagnes.

Dit jaar vieren we dat 175 jaar geleden de grote herziening van de Grondwet plaatsvond onder leiding van Thorbecke en 40 jaar geleden de algehele herziening, waarbij onder meer de zittingsduur van deze Kamer van zes naar vier jaar werd teruggebracht. Bovendien staan we er dit jaar bij stil dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft en tien jaar later alle tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrij waren.

Collega's. Al bijna een jaar vechten de Oekraïners tegen de onrechtmatige inval van Rusland en voor hun vrijheid en hun onafhankelijkheid. We weten niet wat dit jaar zal gebeuren, maar we blijven hopen op een snel einde aan die oorlog, waarbij de soevereiniteit van Oekraïne vooropstaat.

Collega's. Tot slot wens ik dat wij ook dit jaar, ondanks onze verschillende politieke standpunten, met respect voor elkaar het debat blijven voeren.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Beëdiging mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos

Aan de orde is de beëdiging van mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos i (ChristenUnie).


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan is aan de orde de installatie van mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos.

Ik deel aan de Kamer mede dat door mij zijn benoemd tot leden van de commissie tot onderzoek van de Geloofsbrieven van het benoemde lid der Kamer, mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos:

  • mevrouw De Bruijn-Wezeman van de VVD als voorzitter;
  • de heer Beukering van de Fractie-Nanninga als lid;
  • mevrouw Kluit van GroenLinks, eveneens als lid.

Ik deel aan de Kamer mede dat de ingekomen missives van de voorzitter van het centraal stembureau en de geloofsbrieven van mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos in handen zijn gesteld van de commissie tot onderzoek van de Geloofsbrieven.

Het is mij gebleken dat de commissie haar taak reeds heeft verricht.

Ik geef derhalve het woord aan mevrouw De Bruijn-Wezeman, voorzitter van de commissie tot onderzoek van de Geloofsbrieven van mevrouw Kennedy-Doornbos, tot het uitbrengen van rapport.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw De Bruijn-Wezeman (voorzitter van de commissie):

Dank u wel, voorzitter. De commissie welke de geloofsbrieven van het benoemde lid van de Kamer, mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos, heeft onderzocht, heeft de eer te rapporteren dat de geloofsbrieven en de daarbij ingevolge de Kieswet opgelegde bescheiden in orde zijn bevonden.

Het rapport van de commissie is neergelegd ter Griffie ter inzage voor de leden.

De commissie adviseert de Kamer mevrouw S.J. Kennedy-Doornbos als lid van de Kamer toe te laten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik dank mevrouw De Bruijn-Wezeman voor het uitbrengen van rapport en de commissie voor het verrichten van haar taak.

Ik stel aan de Kamer voor het advies van de commissie te volgen en het volledige rapport in de Handelingen te doen opnemen. Kan de Kamer zich hiermee verenigen? Dat is het geval.

Daartoe wordt besloten.

(Het rapport is opgenomen aan het eind van deze editie.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik verzoek de Griffier mevrouw Kennedy-Doornbos binnen te leiden. Ik verzoek alle leden te gaan staan.

(Mevrouw Kennedy-Doornbos wordt binnengeleid door de Griffier.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan gaan we nu over tot het afleggen van de eed door mevrouw Kennedy-Doornbos. Mevrouw Kennedy-Doornbos, ik verzoek u de volgende eed af te leggen. Ik lees daartoe allereerst het formulier voor.

"Ik zweer dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.

Ik zweer dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.

Ik zweer trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet.

Ik zweer dat ik de plichten die mijn ambt mij oplegt getrouw zal vervullen."

Mevrouw Kennedy-Doornbos, u zegt daarop "Zo waarlijk helpe mij God almachtig".


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Kennedy-Doornbos i (ChristenUnie):

Zo waarlijk helpe mij God almachtig.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Ik wens u van harte geluk met uw benoeming en installatie en verzoek u de presentielijst te tekenen.

Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik, zodat de collega's u kunnen feliciteren, maar niet dan nadat ik en de fractievoorzitter u als eerste hebben gefeliciteerd.

Ik verzoek u zich op te stellen voor het rostrum.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Mededelingen

De voorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Op verzoek van de ChristenUniefractie heb ik op grond van artikel 36 van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer het Lid Kennedy-Doornbos aangewezen als lid van:

  • de commissie voor Financiën (FIN);
  • de commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL);
  • de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Bekijk de video van dit verslagpunt

Stemming (hoofdelijk)

Stemming Toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

Aan de orde is de stemming in verband met het Voorstel van wet van de leden Hammelburg, Bromet en De Hoop houdende verandering in de Grondwet, strekkende tot toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond (35741).

(Zie vergadering van 20 december 2022.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans zijn aan de orde de stemmingen.

Ik heet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, nogmaals van harte welkom. Ook heet ik de Tweede Kamerleden Hammelburg, Bromet en De Hoop van harte welkom.

Dan is aan de orde de stemming over het wetsvoorstel tot wijziging van de Grondwet in tweede lezing. Op grond van artikel 137, vierde lid van de Grondwet kan de Kamer dit voorstel slechts aannemen met ten minste twee derde van het aantal uitgebrachte stemmen.

We stemmen over het wetsvoorstel 35741, Voorstel van wet van de leden Hammelburg, Bromet en De Hoop houdende verandering van de Grondwet, strekkende tot toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond.

Er is eerder al om hoofdelijke stemming gevraagd.

Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? De fractie van 50PLUS, mevrouw Baay-Timmerman.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Baay-Timmerman i (50PLUS):

Dank, voorzitter. Wij stemmen vandaag over toevoeging van twee expliciete antidiscriminatiegronden in artikel 1 van de Grondwet, die van handicap en seksuele gerichtheid. 50PLUS is tegen iedere vorm van discriminatie. In onze optiek zou artikel 1 na de zinsnede over gelijke behandeling als volgt kunnen luiden. Discriminatie, op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Punt. Daarmee doe je recht aan iedere groep die gediscrimineerd wordt. Het gevaar dat het ene discriminatieverbod van meer waarde zou zijn door deze expliciet te benoemen en andere niet, wordt daarmee voorkomen.

Mijn fractie betreurt het zeer dat de initiatiefnemers de keuze hebben gemaakt om niet alle discriminatieverboden neergelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in artikel 21 over te nemen in het voorstel. Wij zien dat echt als een gemiste kans, omdat de groep Nederlanders die gediscrimineerd wordt op grond van leeftijd of sociale afkomst qua aantal wellicht andere groepen overtreft. Deze personen krijgen dan gevoelsmatig niet de erkenning die ook zij behoeven en waar ze recht op hebben.

Voorzitter. Dit gezegd hebbende, acht mijn fractie het signaal om de thans aan artikel 1 Grondwet toe te voegen discriminatieverboden van handicap en seksuele gerichtheid uiteindelijk van groter belang dan het gemis van andere net zo belangrijke discriminatieverboden. Mijn fractie zal dus voor het wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Baay. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? De heer Schalk namens de SGP.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Schalk i (SGP):

Voorzitter, dank u wel. Het huidige artikel 1 van de Grondwet waarborgt dat discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan. Voor handicap is dat al overduidelijk, maar het wetsvoorstel ademt op het terrein van de seksuele diversiteit de lhbti-ideologie, die de SGP nadrukkelijk afwijst.

De nu voorgestelde toevoegingen handicap en seksuele gerichtheid hebben ongetwijfeld intrinsieke waarde voor degenen die ermee te maken hebben, maar ze doen geen recht aan degenen die met andere gronden te maken hebben, zoals kleur of sociale of etnische afkomst, om niet meer te noemen. Deze mensen krijgen in feite het signaal dat de discriminatie waar zij mee te maken hebben, nog niet constitutioneel rijp zou zijn en niet ernstig genoeg om in die opsomming te plaatsen. Dat is schrijnend. De SGP zal daarom tegen de grondwetswijziging stemmen.

Voorzitter, wilt u dat ik meteen ook een stemverklaring afleg over de motie?

De voorzitter:

Dat is goed.

De heer Schalk (SGP):

Dank u wel, voorzitter. Voor wat betreft de motie-Kox: de formulering in artikel 1 van de Grondwet, waarin staat "of op welke grond dan ook" staat niet voor niets aan het einde van de korte opsomming. De initiatiefnemers van de voorliggende grondwetswijziging willen deze opsomming aanvullen, maar hebben expliciet aangegeven dat de opsomming niet limitatief is. Daarom blijft de formulering "of op welke grond dan ook" een adequate afsluiting. Door deze voorop te plaatsen, krijgt de opsomming een andere lading, alsof deze wel als limitatief beschouwd kan worden. Dat is een verenging van het artikel. De fractie van de SGP is daar geen voorstander van en zal dan ook geen steun verlenen aan de motie-Kox.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Schalk. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? De heer Dittrich namens D66.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Dittrich i (D66):

Dank, voorzitter. De Grondwet is het fundament van onze democratische rechtsstaat. Artikel 1 neemt daarin een belangrijke plaats in. Het ordent de samenleving door te stellen dat men in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld en dat men niet mag worden gediscrimineerd. Het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden voegt twee gronden, handicap en seksuele gerichtheid, toe aan de al in de grondwettekst opgenomen non-discriminatiegronden. De fractie van D66 vindt die toevoeging belangrijk, want de Grondwet is een levend document. Woorden doen ertoe. Woorden hebben zeggingskracht. Woorden geven inspiratie. Dat is dan ook de reden waarom de leden van de fractie van D66 voor dit initiatiefwetsvoorstel zullen stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Dittrich. Mevrouw Nanninga namens de Fractie-Nanninga.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Nanninga i (Fractie-Nanninga):

Dank u wel, voorzitter. Mijn fractie en ook onze partij JA21 is natuurlijk tegen alle vormen van achterstelling, uitsluiting en discriminatie. Derhalve vinden wij het niet correct om nu twee gronden toe te voegen aan de Grondwet en daarmee automatisch ook heel veel gronden niet te noemen. Wat ons betreft worden er helemaal geen aparte gronden genoemd in de Grondwet en is discriminatie gewoon verboden, punt uit. Wij zullen derhalve tegen deze grondwetswijziging stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Nanninga. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Ik verzoek de leden zo dadelijk duidelijk hun stem met het woord "voor" dan wel "tegen" uit te brengen, zonder enige bijvoeging.

In stemming komt het wetsvoorstel.

Vóór stemmen de leden: Nicolaï, Oomen-Ruijten, Otten, Pijlman, Prast, Prins, Raven, Recourt, Rietkerk, Rombouts, Van Rooijen, Rosenmöller, Stienen, Talsma, Veldhoen, Verkerk, Van der Voort, Lucas Vos, De Vries, Van Apeldoorn, Arbouw, Baay-Timmerman, Backer, Van Ballekom, Van den Berg, De Blécourt-Wouterse, De Boer, Bredenoord, Bruijn, De Bruijn-Wezeman, Crone, Dittrich, Doornhof, Essers, Fiers, Ganzevoort, Geerdink, Gerkens, Van Gurp, Huizinga-Heringa, Janssen, Jorritsma-Lebbink, Karakus, Karimi, Kennedy-Doornbos, Niek Jan van Kesteren, Keunen, Klip-Martin, Kluit, Knapen, Koffeman, Koole, Kox, Krijnen, Meijer en Moonen.

Tegen stemmen de leden: Nanninga, Van Pareren, Schalk, Van Strien, Van Wely, Beukering, Bezaan, Dessing, Van Dijk, Faber-van de Klashorst, Frentrop, Van Hattem, Hermans, Ton van Kesteren en Van der Linden.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met 56 stemmen voor en 15 stemmen tegen is aangenomen.

(Applaus)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

U bent zo dadelijk in de gelegenheid om de initiatiefnemers te feliciteren.

Tot slot sta ik hier nog graag stil bij het record dat met de aanvaarding van dit wetsvoorstel in tweede lezing wordt gevestigd. Er is namelijk sprake van een record.

Tijdens het debat over deze initiatiefwet, dat op 20 december is gevoerd, is door verschillende sprekers gerefereerd aan de Tweede Kamerleden die twaalf en een half jaar geleden het initiatief hebben genomen voor deze Grondwetswijziging. Het huidige drietal heeft de verdediging van het wetsvoorstel in tweede lezing van hen en hun opvolgers overgenomen na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Wat weinigen zich echter realiseren is dat, ondanks de lengte van de behandeling van de eerste en tweede lezing, de heer De Hoop het jongste Kamerlid ooit is dat een grondwetswijziging heeft weten te bewerkstelligen.

(Applaus)


Bekijk de video van dit verslagpunt

Stemmingen

Stemming motie Toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het Voorstel van wet van de leden Hammelburg, Bromet en De Hoop houdende verandering in de Grondwet, strekkende tot toevoeging van handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond,

te weten:

  • de motie-Kox c.s. over het plaatsen van de redactie van het algemeen verbod vóór de specifieke non-discriminatiegronden (35741, letter E).

(Zie vergadering van 20 december 2022.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij tot slot over de motie 35741, letter E, de motie van het lid Kox c.s. over het plaatsen van de redactie van het algemeen verbod vóór de specifieke non-discriminatiegronden.

Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Mevrouw Baay-Timmerman namens 50PLUS.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Baay-Timmerman i (50PLUS):

Dank u wel, voorzitter. De motie van collega Kox onderschrijft enigszins hetgeen ik zojuist bij het wetsvoorstel al naar voren heb gebracht, namelijk: leg de nadruk op een algeheel geformuleerd discriminatieverbod dat onverkort geldt voor 17 miljoen Nederlanders. Dát verbod dient centraal te staan. Alle specifiek genoemde discriminatieverboden, waarvan er altijd wel een zal ontbreken, behoren daarvan te worden afgeleid.

50PLUS onderschrijft dan ook het verzoek in de motie om na te gaan of het algemeen discriminatieverbod vooraf geplaatst kan worden ten opzichte van de daarop volgende specifieke discriminatieverboden. Mijn fractie zal dus de motie steunen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Baay. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Wij stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Kox c.s. (35741, letter E).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de OSF, Fractie-Nanninga, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de PvdD, Fractie-Otten, de ChristenUnie, het CDA, de VVD en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV, de SGP, FVD en Fractie-Frentrop ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn wij gekomen aan het einde van de stemmingen en de vergadering. Ik dank alle leden, de minister, de initiatiefnemers en de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt, evenals de aanwezigen op de publieke tribune.


Bekijk de video van dit verslagpunt

Sluiting

Sluiting 14.05 uur.


Bijlages

Lijst van besluiten en ingekomen stukken

Lijst van besluiten:

De Voorzitter heeft na overleg met het College van Senioren besloten om:

a. de plenaire behandeling van het volgende wetsvoorstel te doen plaatsvinden op 24 januari 2023:

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023 (36200-XVI);

b. het voorbereidend onderzoek van de volgende wetsvoorstellen door de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te doen plaatsvinden op 24 januari 2023:

Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid) (36094);

Tiende incidentele suppletoire begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022 inzake regelingen in verband met hoge energieprijzen (36252);

c. de plenaire behandeling van de volgende notitie te doen plaatsvinden op 7 maart in plaats van 14 februari 2023:

Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid: de rol van de Eerste Kamer (CXLVII).

Lijst van ingekomen stukken, met de door de Voorzitter ter zake gedane voorstellen:

1. de volgende door de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangenomen wetsvoorstellen:

Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid alsmede enkele wetten van andere ministeries (Verzamelwet SZW 2023) (36216);

Tiende incidentele suppletoire begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022 inzake regelingen in verband met hoge energieprijzen (36252);

Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid) (36094);

Wijziging van de begrotingsstaat van de Koning (I) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-I);

Wijziging van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-IIA);

Wijziging van de begrotingsstaat van de overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en de Kiesraad (IIB) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-IIB);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Algemene Zaken (IIIA), de begrotingsstaat van het Kabinet van de Koning (IIIB) en de begrotingsstaat van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IIIC) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-III);

Wijziging van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-IV);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-V);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-VI);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-VII);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-VIII);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-IX);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-X);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XII);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XIII);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XIV);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XV);

Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XVI);

Wijziging van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XVII);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Nationaal Groeifonds (XIX) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-XIX);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-A);

Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-B);

Wijziging van de begrotingsstaat van het provinciefonds voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-C);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-J);

Wijziging van de begrotingsstaat van het Defensiematerieelbegrotingsfonds voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) (36250-K);

Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en intrekking van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken in verband met het vaststellen van een wettelijke grondslag ten behoeve van de implementatie van richtlijn 2008/96/EG en wijziging van die richtlijn door richtlijn (EU) 2019/1936 (36189);

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de technische eenmaking van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Wet technische eenmaking Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering) (36212);

Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met de bestrijding van een epidemie van infectieziekten behorend tot groep A1, of een directe dreiging daarvan (36194);

Wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders en enige andere wetten ter implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1937 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2019 (PbEU 2019, L 305) en enige andere wijzigingen (35851);

Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2022 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake energietoeslag lage inkomens) (36211);

Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2022 (Incidentele suppletoire begroting inzake eenmalige energietoeslag lage inkomens) (36065).

Deze wetsvoorstellen zullen in handen worden gesteld van de desbetreffende commissies;

2. de volgende regeringsmissives:

een, van de minister van Algemene Zaken, inzake afschrift brief TK over afbakeningsdocument hotspot COVID-19 van het ministerie van Algemene Zaken (griffienummer 172504);

een, van alsvoren, inzake kabinetstandpunt advies dialooggroep slavernijverleden (griffienummer 167198.08);

een, van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, inzake verslag Raad Buitenlandse Zaken Handel van 25 november 2022 (griffienummer 172343.01);

een, van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake informatie over aanpassing bedragen per 1 januari 2023 aan prijsontwikkeling (griffienummer 172542);

een, van alsvoren, inzake aanbieding brief over de beperkingssystematiek van de Grondwet (griffienummer 172563);

een, van alsvoren, inzake eindevaluatie verbeterplan ProDemos (griffienummer 165791.05);

een, van alsvoren, inzake nationale rapportage en verslag hoorzitting Universal Periodic Review vierde cyclus (griffienummer 172570);

een, van alsvoren, inzake aanbieding voorlichting Raad van State over interbestuurlijke verhoudingen (griffienummer 172512);

een, van alsvoren, inzake afschrift Kamerbrief voortgangsrapportages banenafspraak publieke sectoren (griffienummer 170550.01);

een, van alsvoren inzake omgang met vertrouwelijke politieke contacten (griffienummer 171800.02);

een, van alsvoren, inzake voortgang normering topinkomens semipublieke sector en WNT (griffienummer 172535);

een, van alsvoren, inzake viering 175 jaar Grondwet 1848 (griffienummer 172560);

een, van alsvoren, inzake aanbieding decembercirculaires 2022 Gemeentefonds en Provinciefonds (griffienummer 172559);

een, van alsvoren, inzake rijksbrede strategie effectieve aanpak van desinformatie (griffienummer 172562);

een, van de minister van Buitenlandse Zaken, inzake verslag ministeriële raad OVSE van 1 en 2 december 2022 (griffienummer 172340.01);

een, van alsvoren, inzake verslag Raad Algemene Zaken van 13 december 2022 (griffienummer 172443.01);

een, van alsvoren, inzake verslag van de NAVO ministeriële bijeenkomst van 29 en 30 november 2022 (griffienummer 172341.01);

een, van alsvoren, inzake verslag van de EU-Westelijke Balkantop van 6 december 2022 (griffienummer 172478.01);

een, van alsvoren, inzake verslag van de Europese Raad van 15 december 2022 en de EU-ASEAN-top van 14 december 2022 (griffienummer 172525.01);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda Europese Raad en EU-ASEAN-top van 14 15 en 16 december 2022 (griffienummer 172525);

een, van alsvoren, inzake verzoek om reactie op brief d.d. 2 november 2022 uitvoering motie-Koole II (griffienummer 170078.09);

een, van de minister van Defensie, inzake beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2022 Hoofdstuk K (griffienummer 172577);

een, van de minister van Defensie, inzake beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2022 Hoofdstuk K (griffienummer 172578);

een, van alsvoren, inzake rapporten voortgang bouwen aan een toekomstbestendige krijgsmacht (griffienummer 172516);

een, van de minister van Economische Zaken en Klimaat, inzake evaluatie van de waarborginstellingen en het waarborgstelsel (griffienummer 172567);

een, van alsvoren, inzake uitstel beantwoording vragen over het voorstel voor een verordening betreffende horizontale cyberbeveiligingsvereisten (griffienummer 172339.03);

een, van alsvoren inzake antwoorden op de vragen inzake de 9e incidentele suppletoire begroting EZK inzake tijdelijk prijsplafond energie voor kleinverbruikers (griffienummer 172097.01);

een, van alsvoren, inzake begrotingswijzigingen ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2022 van het ministerie EZK (griffienummer 172528.03);

een, van alsvoren, inzake reactie op motie-Schalk en Van Dijk (SGP) inzake de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) (griffienummer 172533);

een, van alsvoren, inzake verslag Raad Algemene Zaken (RAZ) voor de ministers verantwoordelijk voor cohesiebeleid 22 november 2022 (griffienummer 172303.01);

een, van alsvoren, inzake verslag Raad voor Concurrentievermogen 1 en 2 december 2022 (griffienummer 172319.02);

een, van de minister van Financiën, inzake kabinetsappreciatie van de mededeling van de Europese Commissie inzake het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) en de macro-economische onevenwichtigheidsprocedure (griffienummer 168129.14);

een, van alsvoren, inzake verslag Ecofin-Begrotingsraad en akkoord EU-jaarbegroting 2023 (griffienummer 172526);

een, van alsvoren, inzake actieve openbaarmaking kabinetsappreciatie van de mededeling van de Europese Commissie inzake het SGP en de MEOP (griffienummer 172539);

een, van alsvoren, inzake Kamervragen inzake financiële steun aan Oekraïne (griffienummer 172550.01);

een, van alsvoren, inzake veegbrief begrotingsmutaties 2022 ministerie van Financiën (griffienummer 172529.05);

een, van alsvoren, inzake goedkeuring werkprogramma IBTD 2023 (griffienummer 172160.01);

een, van alsvoren, inzake opvolging toezegging inzake kapitaalbeleid DNB (griffienummer 171993.02);

een, van alsvoren, inzake verslag eurogroep en Ecofin-Raad 5 en 6 december AMLR (griffienummer 172413.02);

een, van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, inzake aanbieding resultaat tweede wettelijke evaluatie CBR inclusief bestuurlijke reactie (griffienummer 172561);

een, van de minister en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, inzake verslag van de Transportraad van 5 december 2022 (griffienummer 172232.02);

een, van de minister van Justitie en Veiligheid, inzake toezeggingen Eerste Kamer uit debat 21 en 22 februari 2022 (griffienummer 172514);

een, van alsvoren, inzake voorstel voor een verordening tot vaststelling van regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel kindermisbruik (griffienummer 172205);

een, van alsvoren, inzake beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2022 (griffienummer 172528.02);

een, van alsvoren, inzake verslag JBZ-Raad van 8 en 9 december 2022 (griffienummer 172369.03);

een, van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, inzake verslag Landbouw- en Visserijraad 11 en 12 december 2022 (griffienummer 172423.01);

een, van alsvoren, inzake aanbieden toetsingskader risicoregelingen voor Borgstelling MKB landbouwkredieten BL (griffienummer 171346.02);

een, van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, inzake standpunt instellingsplan 2023-2026 (griffienummer 171749.01);

een, van alsvoren, inzake voorhang Besluit vervallen aanspraak verlaagd collegegeld eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs en tweedejaarsstudenten (griffienummer 172558);

een, van alsvoren, inzake geannoteerde agenda OCJS-Raad 28 en 29 november 2022 onderwijs en cultuur AV (griffienummer 172507);

een, van alsvoren, inzake beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2022 (griffienummer 172528.04);

een, van alsvoren, inzake halfjaarlijks rappel toezeggingen en vooruitblik (griffienummer 172028.05);

een, van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inzake afschrift TK-brief inzake voortgangsbrief Werken met en als zelfstandige (griffienummer 167149.01);

een, van alsvoren, inzake toezegging MFIN met betrekking tot Kamerbrief SZW (griffienummer 172540);

een, van alsvoren, inzake aanbieding ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kwaliteit kinderopvang en het Tijdelijk besluit experiment meertalige dagopvang (griffienummer 172592);

een, van alsvoren, inzake inkomensondersteuning AOW (griffienummer 172430.02);

een, van alsvoren, inzake aanbiedingsbrief EK verslag formele Raad WSB 8 december 2023 (griffienummer 172547);

een, van alsvoren, inzake Gemeentenieuws 2022 7 (griffienummer 172557);

een, van alsvoren en de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, inzake voorstel van wijziging Verzamelwet SZW 2023 (griffienummer 172438.01);

een, van alsvoren, inzake beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2022 (griffienummer 172528.01);

een, van alsvoren, inzake afschrift Kamerbrief impactrekeningen Commissie Parameters 2022 door DNB en pensioenfondsen (griffienummer 170746.05);

een, van alsvoren, inzake schriftelijke vragen d.d. 10 oktober 2022 aanpak geldzorgen armoede en schulden (griffienummer 171759.01);

een, van de minister voor Klimaat en Energie, inzake geannoteerde agenda Energieraad van 19 december 2022 (griffienummer 172534);

een, van de minister voor Klimaat en Energie en de staatssecretaris Mijnbouw, inzake gasleveringszekerheid en gasopslagen (griffienummer 170966.01);

een, van de minister voor Langdurige Zorg en Sport, inzake kennisgeving van bekrachtiging van de wet van 6 december 2022 houdende wijziging van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (griffienummer 168524.03);

een, van de minister voor Natuur en Stikstof, inzake voortgang integrale aanpak landelijk gebied en opvolging uitspraak Raad van State over Porthos (griffienummer 17222.01);

een, van alsvoren, inzake programma stikstofreductie en natuurverbetering en nota van antwoord (griffienummer 172537);

een, van alsvoren, inzake wetsvoorstel Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur: verzoek om spoedige behandeling (griffienummer 172532);

een, van de minister voor Primair en Voortgezet onderwijs, inzake aanbieding van het jaarverslag College voor Toetsen en Examens 2021 (griffienummer 172522);

een, van alsvoren, inzake brief vrij en veilig onderwijs (griffienummer 172538);

een, van alsvoren, inzake Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs (griffienummer 172524);

een, van de Minister voor Rechtsbescherming, inzake tweefasenproces in het strafrecht (griffienummer 168486.04);

een, van alsvoren, inzake Staat van de wetgevingskwaliteit (griffienummer 169940.02);

een, van alsvoren, inzake verzamelbrief personen- en familierecht (griffienummer 172513);

een, van alsvoren, inzake ontwerpregeling tot wijziging van de Regeling aanwijzing functies VOG politiegegevens (griffienummer 172551);

een, van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, inzake Staat van de volkshuisvesting (griffienummer 1725063);

een, van alsvoren, inzake inkomensafhankelijke huurverlaging 2023 (griffienummer 166478.02);

een, van alsvoren, inzake beantwoording nadere vagen n.a.v. documenten betreffende conceptadvies AcICT (griffienummer 170809.04);

een, van alsvoren, inzake beantwoording van de vragen van de Eerste Kamer over de implementatie van de Omgevingswet van 16 november 2022 (griffienummer 170790.38);

een, van alsvoren, inzake oproep tot het spoedig behandelen van het wetsvoorstel Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid (griffienummer 170150.50);

een, van alsvoren, inzake afschrift naar Tweede Kamer inzake adviezen besluitvorming n.a.v. epidemiologische situatie in China (griffienummer 172596);

een, van alsvoren, inzake opschorting instemming ontwerpbegroting 2023 VWS (griffienummer 172580);

een, van alsvoren, inzake aanbieding en beleidsreactie wettelijke evaluatie Gezondheidsraad (griffienummer 172501);

een, van alsvoren, inzake beleidsmatige mutaties na Najaarsnota 2022 (griffienummer 172528);

een, van alsvoren, inzake stand van zaken transgenderzorg (griffienummer 164874.12);

een, van de staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake toezending afschrift van het koninklijk besluit inzake herbenoeming van de gouverneur van Aruba (griffienummer 172555);

een, van alsvoren, inzake Nederlandse vlag op de identiteitskaart (griffienummer 169453.05);

een, van alsvoren, inzake 4e uitvoeringsrapportage 2022TWO en uitvoeringsagenda 1e kwartaal 2023 (griffienummer 172556);

een, van alsvoren, inzake 10de voortgangsrapportage over de bestuurlijke ingreep Sint-Eustatius (griffienummer 172546);

een, van alsvoren, inzake streefdatum teruggave budgetrecht eilandsraad Sint-Eustatius (griffienummer 172553);

een, van de staatssecretaris van Defensie, inzake reactie op vragen BDO en IWO omtrent het nieuwe radarstation in Herwijnen n.a.v. brief 3 juni 2022 (griffienummer 165192.52);

een, van de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst inzake artikel 301a AWR en het arrest van 18 november 2022 (griffienummer 172541);

een, van alsvoren inzake aanbieding jaarplan en Stand van de uitvoering Eerste Kamer (griffienummer 172520);

een, van alsvoren, inzake kabinetsreactie op het rapport Toezicht op Algemeen Nut (griffienummer 172521);

een, van alsvoren, inzake reactie op vragen partnerregeling in de overbruggingsperiode box 3 (griffienummer 171974.23);

een, van alsvoren inzake EU-akkoord richtlijnvoorstel Pijler 2 (griffienummer 172548);

een, van de staatssecretaris Toeslagen en Douane, inzake aanpak afschaffen toeslagen (griffienummer 172582);

een, van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, inzake monitoringsrapportage NSL 2022 (griffienummer 172503);

een, van alsvoren, inzake voorhang ontwerpregeling tot wijziging van de Regeling gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur (griffienummer 172531);

een, van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, inzake gevolgen van de tijdelijke verlenging van de beslistermijn op de behandeling van asielzaken (griffienummer 168733.03);

een, van alsvoren, inzake rapportage onregelmatigheden Wet biometrie in de vreemdelingenketen (Wbvk) (griffienummer 161038.06);

een, van alsvoren, inzake reactie op vragen inzake het kabinetsstandpunt ten aanzien van de volledige toepassing van het Schengenacquis (griffienummer 172369.04);

een, van de staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inzake aanbieding halfjaarrapportage wederopbouw Sint-Maarten na orkaan Irma (griffienummer 172502);

een, van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inzake Hervormingsagenda Jeugd (griffienummer 172581);

een, van alsvoren, inzake verzoek inzake commissiebrief Tweede Kamer aan de staatssecretaris van VWS om een brief aan de Kamer te doen toekomen over de impasse in de jeugdzorg (griffienummer 172593);

een, van alsvoren, inzake commissiebrief Eerste Kamer inzake verslag inzake de VWS-begroting 2023 (36200-XVI) (griffienummer 172544).

De Voorzitter stelt voor deze missives voor kennisgeving aan te nemen. De bijlagen zijn neergelegd bij de Directie Inhoud ter inzage voor de leden;

3. de volgende geschriften:

een, van M.B., inzake "Brandbrief over vergunning ambulancevervoer in Zuid Holland" (griffienummer 172568);

een, van T.B., inzake "Wijziging maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten" (griffienummer 172589);

een, van W.S., inzake "Onredelijke huurwetgeving" (griffienummer 172529);

een, van W.V., inzake "Excuses voor wat slavernijverleden" (griffienummer 167198.08);

een, van W.V., inzake "Slavenarbeid in Nederland slavernijverleden" (griffienummer 1671998.09);

een, van C.W., inzake "Wet op de politieke partijen (Wpp)" (griffienummer 172566);

een, van D.Z., inzake "Het idee is gecreëerd dat je als huurder een vlekje hebt" (griffienummer 172498).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning;

een, van S.S., inzake "Het kabinetsstandpunt ten aanzien van de volledige toepassing van het Schengenacquis" (griffienummer 172422.02);

een, van P.S., inzake "Situatie Iran" (griffienummer 172576).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking;

een, van D.M., inzake "Maatregelen Chinezen" (griffienummer 172596.01).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning en de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

een, van H.A., inzake "De roep om een NEXIT neemt toe na achterlijk plan voor een CO2-tax" (griffienummer 172517).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Europese Zaken;

een, van J.B., inzake "Kamerstuk 35603 rechtsbijstand bevingsschade aardgasgedupeerden" (griffienummer 169243.12);

een, van P.B., inzake "Energieplafond en sociale controle" (griffienummer 172571);

een, van A.C., inzake "Verschikken tussen een chemische reactie in kerncentrales" (griffienummer 172575).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

een, van F.B., inzake "Ingeschat energiebedrag per maand" (griffienummer 172569);

een, van A.D., inzake "Pakket Belastingplan 2023" (griffienummer 171974.24);

een, van G.H., inzake "Overbruggingswet box 3" (griffienummer 171974.30);

een, van M.J., inzake "Overbruggingswet box 3" (griffienummer 171974.18);

een, van L.K., inzake "Overbruggingswet box 3" (griffienummer 171974.19).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Financiën;

een, van E.C., inzake "Discriminatie azc Balk" (griffienummer 171852.02);

een, van M.G., inzake "Situatie van Iraanse asielzoekers" (griffienummer 172573);

een, van H.A., inzake "Azc Dronten" (griffienummer 172564).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad;

een, van S.B., inzake "Leven met buurman Schiphol, inzet Buitenveldertbaan nacht 5 januari 2023" (griffienummer 172590);

een, van M.G., inzake "Breng alle vuurwerk onder bij de vuurwapenwet" (griffienummer 167985.10).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving;

een, van C.C., inzake "Ondermisdaden tegen de menselijkheid en opgeloste moorden gepleegd door de Nederlandse Staat" (griffienummer 172587).

Dit geschrift wordt van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid;

een, van M.A., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.72);

een, van J.B., inzake "Zorgen om Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.61);

een, van A.B., inzake "Wet publieke gezondheid (Wpg)" (griffienummer 170150.43);

een, van M.B., inzake "Zorgen over Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.83);

een, van C.D., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.760);

een, van T.D., inzake "Wet publieke gezondheid een risico voor economische en sociale gezondheid" (griffienummer 170194.78);

een, van A.D., inzake "Wet publieke gezondheid permanente coronawet" (griffienummer 170194.85);

een, van J.D., inzake "Zorgen om de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.65);

een, van E.G., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.52);

een, van C.G., inzake "Wet publieke gezondheid een risico voor economische en sociale gezondheid" (griffienummer 170194.66);

een, van K.D., inzake "Permanente coronawet" (griffienummer 170194.70);

een, van R.H., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170150.45);

een, van K.H., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.79);

een, van C.I., inzake "Wet publieke gezondheid een risico voor economische en sociale gezondheid" (griffienummer 170150.44);

een, van F.J., inzake "Zorgen om Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.80);

een, van J. inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.73);

een, van J. inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170150.49);

een, van H.J., inzake "Wet publieke gezondheid niet invoeren zonder grondige evaluatie maatregelen" (griffienummer 170194.57);

een, van M.J., inzake "Wet publieke gezondheidszorg" (griffienummer 170150.46);

een, van M.K., inzake "Zorgen om de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.84);

een, van C.K., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170150.48);

een, van S.K., inzake "Ik deel zorgen om de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.74);

een, van P.L., inzake "Wet publieke gezondheid een risico voor economische en sociale gezondheid" (griffienummer 170194.58);

een, van E.M., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.59);

een, van C.M., inzake "Wet publieke gezondheid maatregelen invoeren" (griffienummer 170194.54);

een, van P.M., inzake "Informatie en zorgen t.a.v. Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.77);

een, van M.M., inzake "Zorgen om de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.63);

een, van E.N., inzake "Zorgen om de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.56);

een, van I.P., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.60);

een, van M.P., inzake "Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.82);

een, van R.P., inzake "Zorgen over de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.71);

een, van M.P., inzake "Zorgen over de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.75);

een, van D.P., inzake "Zorgen over de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.81);

een, van E.R., inzake "Zorgen over de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.62);

een, van C.R., inzake "Zorgen over de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.55);

een, van W.T., inzake "Wet publieke gezondheid een risico voor de economische en sociale gezondheid" (griffienummer 170194.67);

een, van R.T., inzake "Wet publieke gezondheid een risico voor economische en sociale gezondheid" (griffienummer 170194.68);

een, van O.V., inzake "Wet publieke gezondheid zorgen om coronawet medische dictatuur" (griffienummer 170194.53);

een, van O.V., inzake "Zorgen om coronawet medische dictatuur" (griffienummer 170194.69);

een, van C.W., inzake " Zorgen om de Wet publieke gezondheid" (griffienummer 170194.64);

een, van M.W., inzake "Wet publieke gezondheid brandbrief permanente coronawet" (griffienummer 170194.51).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning en de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

een, van J.M., inzake "En nu verder na het aanbieden van excuses voor slavernij" (griffienummer 167198.10);

een, van J.M., inzake "Misstanden Sint-Eustatius" (griffienummer 172508);

een, van J.M., inzake "En nu verder na het aanbieden van excuses voor slavernij" (griffienummer 167198.09).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties;

een, van A.G., inzake "Wet toekomst pensioen (Wtp)" (griffienummer 168824.18);

een, van T.K., inzake "Wet toekomst pensioen (Wtp)" (griffienummer 168824.20);

een, van E.L. inzake "Reactie op Pakket Belastingplan 2023 debat samengevat AOW" (griffienummer 171974.25);

een, van K.M., inzake "De nieuwe pensioenwet" (griffienummer 168824.23);

een, van N.M., inzake "Wet toekomst pensioenen (Wtp)" (griffienummer 170746.07);

een, van M.M., inzake "10.000.000 gedwongen kleine beleggers" (griffienummer 168824.21);

een, van G.R., inzake "Van redelijk pensioen naar 0 pensioen" (griffienummer 168824.17);

een, van G.S., inzake "Wet toekomst pensioenen (Wtp)" (griffienummer 168824.19);

een, van A.V., inzake "Pensioen" (griffienummer 172445.01);

een, van J.V., inzake "Pensioenakkoord" (griffienummer 167020.25);

een, van M.W., inzake "Pensioenstelsel" (griffienummer 168824.22).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

een, van L.A., inzake "Hulp uit Nederland voor zieke zoon in Turkije?" (griffienummer 172519);

een, van L.M., inzake "Gezondheidszorg omdenken veranderen" (griffienummer 172588);

een, van J.O., inzake "Informatieplicht geschonden door de zorgverzekeraars" (griffienummer 172510).

Deze geschriften worden van belang geacht voor de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Voorzitter stelt voor deze geschriften voor kennisgeving aan te nemen.